Index Vakbarát Hírportál

Válságban a pécégyártás

2015. január 14., szerda 15:16

A személyi számítógépek piaca az elmúlt negyedévben 2,4 százalékkal csökkent, de a gyártók számára ez örömteli hír, ugyanis ők 4,8 százalékos visszaesésre számítottak. Az utolsó negyedévben 81 millió számítógépet adtak el, az éves összeladásokat 308 millió eladott gépre becsülik. Ez 2,1 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest.

2013-hoz képest ez megváltás lehet a pc-gyártóknak, mivel akkor a piac mérete 10 százalékkal zsugorodott. Az IDC piackutató már régóta vizsgálja a számítógép-eladásokat, de ez az eredmény volt a legrosszabb az iparág történetében.

Az utolsó negyedév nagy győztese az Apple volt; ők 19 százalékkal több gépet adtak el, mint tavaly ilyenkor. Az éves növekedésük 16 százalék; amivel egyre közelebb vannak ahhoz, hogy a világpiacon is az öt legnegyobb gyártó közé kerüljenek (az USA-ban már elcsípték az ötödik helyet). A csúcstartó még mindig a Lenovo: ők tavaly 59 millió gépet adtak el. Szintén jó évet zárt a HP, akik 15 százalékos növekedést produkáltak, 56 millió eladott géppel.

Rovatok