Index Vakbarát Hírportál

7,5 milliárdot adna a Blackberryért a Samsung

2015. január 15., csütörtök 10:20

Tegnap kelt szárnyra az a híresztelés, hogy a Samsung fel akarja vásárolni a Blackberryt, de a főleg üzleti telefonjairól ismert BlackBerry ma hivatalos közleményben is tagadta, hogy megbeszéléseket folytatna a dél-koreai óriással. A közleményt azzal zárják, hogy nem szoktak pletykákat kommentálni, és most sem teszik.

Ha jobban belegondolunk, valóban elég kicsi az esélye annak, hogy a Samsung épp most akarja felvásárolni az évek óta inkább csak evickélő, korábban valóban népszerű BlackBerryt. Tény, hogy a Samsungnak valamit lépnie kell, ha nem akarja, hogy a Xiaomihoz hasonló kínai gyártók nagy falatokkal zabálják fel az olcsó, de minőségi okostelefonok piacát a dél-koreaiak elől, de nem valószínű, hogy erre a problémára pont a BlackBerry felvásárlása lenne a megfelelő válasz. Már csak azért sem, mert a Samsung legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy eléggé lecsökkent a nyereségük ahhoz, hogy ilyet húzzanak.

A BlackBerry ráadásul saját, a felhasználói körében nagyon sikeres és népszerű operációs rendszert használ a mobiljain, nehéz elképzelni, ahogy a Samsung egy akvizíció után nekiáll valahogy azt is belekalapálni a cég már meglévő platformjai közé.

A pletykát a Reuters hozta le először még szerdán. Az ő információik szerint a Samsung 7,5 milliárd dollárt ajánlott az eredetileg kanadai BlackBerrynek, és a hír hatására ki is lőtt az utóbbi cég részvényárfolyama. A cáfolat kiadása után a kereslet erősen visszaesett, az árfolyam rövid idő alatt 15 százalékot zuhant.

Elemzők szerint ha a Samsung valóban fel akarná vásárolni a Blackberryt, azt nem a konkrét telefonok vagy az elhanyagolható piaci részesedés miatt tenné, hanem a cég birtokában lévő szabadalmak miatt.

Rovatok