Index Vakbarát Hírportál

Egy lyukas garast nem adnánk most a Google Glass jövőjéért

2015. január 16., péntek 11:26

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy a Google Glass nevű okosszemüvege kikerül a fejlesztéseken dolgozó X műhely keze alól, és saját divíziót kap. Azok, akik továbbra is a szemüvegen dolgoznak, a Google okostermosztátját, a Nestet felügyelő Tony Fadell alá tartoznak majd.

Első olvasatra ez azt jelenti, hogy a Google Glass egy lépéssel közelebb van ahhoz, hogy bárki emberfia megvásárolhassa, de valójában ennek pont az ellenkezője történik, mármint ha hiszünk az iparági pletykáknak. Az egyetlen biztos dolog még a projekt státuszának változása mellett az, hogy a Google Glass Explorer elnevezésű fejlesztést, amin belül a szemüvegen futtatható dolgokat fejlesztették és vizsgálták, teljesen bezárják. A közlemény ugyan azt mondja, hogy minden más fejlesztés megy tovább, de ezeket egyrészt nem említik konkrétan, másrészt semmilyen, hozzájuk csatolható határidőt nem adtak meg.

Egyes szakértők szerint a Google Glass jelenlegi formájában egészen biztosan nem fog megjelenni soha. Általános vélemény, hogy a kamera, egész pontosan a fénykép- és videókészítési lehetőség volt az, ami eleve megásta a készülék sírját. A félkész terméket 1500 dollár körüli áron megvásárlók közül sokan arról számoltak be, hogy folyamatosan úgy érezték, a szemüveg zavarta a körülöttük állókat. A szemüveg népszerűségét az sem segítette, hogy már a megjelenése előtt sok helyen, mozikban és más, nyilvános helyeken megtiltották a használatát, sőt, az angol glass és asshole (szemüveg és segglyuk) szavak egyesítésével létre is jött a glasshole, vagyis eleve leseggfejezték a használókat.

A technológia persze nem tűnik el teljesen, a Google továbbra is szeretne valami olyan interaktív személyi eszközt, aminek használata nem igényli a kéz használatát. A Glasst valószínűleg csak az menti meg a teljes bukástól, hogy néhány területen nagyszerűen bevált. Például a repülésben, az egészségügyben, a hadseregben és a gyártóiparban.

A Reuters egy korábbi jelentése szerint az alkalmazásfejlesztési projektből sokat leállítottak. Sok fejlesztőnek volt rossz tapasztalata, részben azért, mert kevés a Glass, és aki már vett magának, az is ritkán veszi fel. Egyszer Sergey Brint, a Google társalapítóját és a Glass-t kifejlesztő Google X labor vezetőjét is rajtakapták okosszemüveg nélkül, de azt mondta, hogy csak az autójában felejtette.

Rovatok