Index Vakbarát Hírportál

Tetoválás válthatja az inzulinos tűt

2015. január 16., péntek 17:07

Sok cukorbetegtől még mindig úgy nyerik ki a szükséges orvosi adatokat, hogy megbökik az ujjbegyüket és a kibuggyanó vérből mérnek vércukorszintet. Az egészségügyben dolgozók régóta gondolkoznak azon, hogyan lehetne ezt felváltani valami megbízható, de fájdalommentes megoldással. 

2014-ben a Google bejelentette, hogy vércukorszint-mérő kontaktlencséket fejlesztetnek, nanotechnológiával foglalkozó kutatóknak azonban sikerült még egyszerűbb megoldást találni: az ideiglenes tetoválásokat.

Amay Bandodkar, a  University of California, San Diego kutatója olyan rugalmas érzékelőt készített, ami enyhe elektromos árammal méri a páciens glükózszintjét. Ráadásul naponta többször, ami hasznos a pácienseknek, mert így tudják, testük mennyire hatékonyan küzd a betegséggel, és pontosítani tudják az inzulinadagjaikat is, ha egyáltalán szükségük van rá.

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, csak egy vékony papírra nyomtatott áramkörről van szó, ami eldobható használat után; egy napig viszont gond nélkül működik.

A tetoválást már tesztelték, az Analytical Chemistry című szaklapban megjelent cikk szerint 20-40 éves páciensek azelőtt viselték a tetoválást, hogy ettek, ittak. Szénhidrátban gazdag étkezés után a tetoválás magasabb értékeket mért, olyan pontosan, mint a megszokott módszer.

A tetoválás egyelőre nem tud számokat megjeleníteni, ezért a tudósoknak kellett elemezniük az adatokat. A tervek szerint viszont Bluetooth-tal összekapcsolható lesz mindenféle eszközzel, így elmenthetőek lesznek az adatok.

Rovatok