Index Vakbarát Hírportál

Az NSA már rég meghekkelte Észak-Koreát

2015. január 19., hétfő 09:27

A New York Times szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) már 2010-ben betört az észak-koreai számítógépes hálózatokba; az így szerzett bizonyítékok győzték meg az Obama-kormányt arról, hogy Észak-Korea áll a Sony Pictures filmstúdió elleni támadás mögött.

Az MTI azt írja, az NSA Dél-Korea és más amerikai szövetséges országok segítségével együtt hatolt be a kínai, majd azon keresztül az észak-koreai hálózatokba. (Észak-Korea a kínai interneten keresztül csatlakozik a világhoz.)

A New York Times szerint az információ amerikai és külföldi tisztségviselőktől, illetve egy NSA-dokumentumból származik. Az NSA állítólag kártékony szoftvert (malware) is el tudott helyezni az észak-koreai hálózatokon, így fel tudták deríteni az ottani hekkerek tevékenységét.

Észak-Korea volt az első olyan ország, amelyet az Egyesült Államok olyan nagy horderejű, az USA ellen irányuló kibertámadással vádolt meg, mint amilyen a Sony elleni volt november végén. Washington szerint Észak-Korea Az Interjú című vígjáték miatt indított támadást az Egyesült Államok ellen; a filmben amerikai újságírók merényletet követnek el Kim Dzsongun észak-koreai vezető ellen. A hekkertámadás miatt Washington január elején újabb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen.

Rovatok