Index Vakbarát Hírportál

Fizetésemelést kapnak a drónpilóták

2015. január 19., hétfő 10:59

Az amerikai légierőnél a drónpilótáknak jut a legkevesebb megbecsülés. Persze nyilván sokkal menőbb a halál pofájába röhögő Chuck Yeager, mint egy hipermodern Flight Simulatorrel és botkormánnyal matató operatív tiszt, pedig az ő munkájuk sem kevésbé fontos.

A drónpilóták heti hat napot dolgoznak, nem ritkán napi 14 órában, viszont a fizetésük és a bónuszaik sokkal alacsonyabbak, mint a vadászpilótáké. Pedig háromszor annyit dolgoznak.

Nem csoda, hogy kevesen akarnak drónokat irányítani.

A légierő belátta, hogy ez így nem mehet tovább. Nem feltétlenül emberségből döntöttek így, hanem mert – ahogy a Defence Talk cikke is írja – a kevés megbecsülés, a rengeteg munka és a pocsék fizetés miatt egyre kevesebben akarnak drónpilótaként karriert építeni. Viszont hiába, hogy az amerikai csapatokat már kivonták Irakból és Afganisztánból, továbbra is szükség van a drónokra azokban a térségekben, ahol a USA és a szövetségesei teljesítenek szolgálatot.

Deborah Jones, a légierő munkatársa bejelentette, hogy kompenzációként megnövelik a drónpilóták juttatásait: az eddigi 600 dolláros bérkiegészítés helyett ezúttal 1500 dollárt fognak kapni. Kérdés, hogy ez kompenzálja-e majd őket azért, hogy háromszor annyit kell dolgozniuk, mint a vadászpilótáknak, de ki fog derülni. Az Egyesült Államoknak nagy szüksége van a drónokra, de csak akkor kaphatják meg őket, ha találnak hozzájuk elkötelezett pilótákat is.

Rovatok