Index Vakbarát Hírportál

Kína új lopakodó drónt fejleszt

2015. január 21., szerda 09:07

Tavaly decemberben a Csengdu Repülőgépgyártó Vállalat bemutatta a Tian Yi drón legújabb változatát. A szakértői információk szerint a Tian Yi nagy magasságban tehet meg nagy távolságokat, és lopakodó üzemmódban is használható.

A Tian Yit már korábban is gyártották, a korábbi modellek 2006-ban, illetve 2008-ban készültek. A legújabb drónt több ponton is áttervezték: megnövelték a légbeömlő nyílás méretét, megváltoztatták a géptörzs formáját, és két turbólégcsavaros hajtóművet is kapott.

A Jane's 360 szakértői szerint az átalakítás fő célja az volt, hogy csökkentsék a drón infravörös fényvisszaverő tulajdonságait, így nagy magasságban is észrevétlen maradhat.

Csúcstechnológia? Naná, most loptuk

Kína már régóta szeretne felzárkózni az Egyesült Államok légierőjéhez; az új drón csak egy újabb lépés a célkitűzés felé. A kínai hekkerek korábban két éven át próbálták megszerezni a haditechnikai beszállítóktól az amerikai drónok gyártásához is használt technolóigát. Úgy tűnik, nem eredménytelenül: a Foreign Policy szerint a Tian Yi az amerikai Global Hawk riválisa is lehet. Pedig az a legfejlettebb drón, amit az amerikaiak használnak.

Nem a dróngyártás az egyetlen terület, ahol a kínaiak megpróbálják behozni az amerikaiak előnyét. Az ötödik generációs kínai vadászgép, a J–20 bizonyos területeken még az amerikaiak sok milliárd dollárért fejlesztett csúcsgépét, az F–35-öt is túlszárnyalhatja. A Business Insider azt írja, a fölény ezúttal is a kínai hekkereknek és az ipari kémkedésnek köszönhető.

Ez nem puszta vádaskodás. Egy kínai vállalkozót júliusban azért tartóztattak le, mert több gigabájtnyi, az F–22-vel és az F–35-tel kapcsolatos adatot lopott el, más katonai repülési projektekkel egyetemben. Feltételezik, hogy az F-35-re vonatkozó információk a J-20 áttervezéséhez is vezettek, így a gép minden egyes prototípusa egyre fejlettebb lehetett.

Rovatok