Index Vakbarát Hírportál

Skype-gyilkos csetprogramot fejlesztett Kim Dotcom

2015. január 22., csütörtök 17:09

A Megaupload egykori alapítója, Kim Dotcom egy új csetprogramot fejlesztett, amivel a Skype pozícióját próbálja megingatni. A kommunikáció titkosított csatornán zajlik, és a programot telepíteni se kell, böngészőből futtatható.

Kim Dotcom Megauploadja az internetes adatforgalom négy-öt százalékát adta, amíg a rendőrség rajta nem ütött az aucklandi otthonában. Ez négy éve történt, de Kim Dotcom azóta is az új-zélandi luxusotthonban várja, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak. Az ügyvédje elég rutinos volt ahhoz, hogy sorra felfedje a házkutatással kapcsolatban eljárási hibákat és hiányosságokat.

Kim Dotcom ma bejelentette az egyelőre béta állapotú Megachat szolgáltatást, ami egy böngésző-alapú, titkosított videohívást és fájlmegosztást kínáló platform. Dotcom a Skype ellenfelének szánja a Megachatet, de azt ígéri, sokkal biztonságosabb megoldást talált, mint amit a konkurensek használnak.

Például nem tudja lehallgatni az NSA.

Ma még csak videohívással indult el a MegaChat; a videokonferencia hamarosan bekerül a csevegési lehetőségek közé, és a szöveges üzenetküldésre is várni kell egy keveset. A teszthez létre kell hozni egy Mega fiókot, aztán a webes felületen belépve indulhat a csevegés.

Kérdés, hogy a Megachat hosszú távon milyen sikerre számíthat, és hogy Kim Dotcom mennyire fogja támogatni az új platformot. Ugyanis korábban már kísérletezett más szolgáltatásokkal: például a Megaupload utódjának szánt Megával, illetve saját zeneszolgáltatóval és feltörhetetlen emaillel is.

Rovatok