Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a Microsoft új böngészőjét

2015. január 23., péntek 16:03

Az Internet Explorer hivatalos blogján Jason Weber, a böngésző programmenedzsere mutatta be a Project Spartan kódnevű böngészőt, amit a Windows 10 operációs rendszerhez terveztek. Weber a blogban azt írta, a Spartan a Windows 10-hez kapcsolódó összes eszközön működik. Használható hagyományos egérrel és billentyűzettel, de érintőképernyővel, gesztus- vagy hangvezérléssel, kontrollerekkel és szenzorokkal is.

A Spartan új renderelő motort kapott, hogy a modern webes környezetben is elboldoguljon. Ezek szerint az Internet Explorer dokumentumirányultságát felváltotta a versenytársak által is használt technológia. A Microsoft azt ígéri, hogy a Spartan kompatibilis lesz az Explorerre optimalizált weboldalakkal; a böngésző az ilyen oldalaknál az Internet Explorer 11 motorját használja, egyébként az újat.

Weber kitért rá, hogy még ma is vannak olyan régi céges oldalak, amiket kizárólag az Internet Explorerhez terveztek – például az ActiveX vagy a Browser Helper Objects. A kétmotoros Windows 10-ben ezek az oldalak szintén elérhetők lesznek.

A Windows 10 korai verzióját a szűk körű fejlesztői csoport a jövő héten kapja meg. Ebben még nincs benne a Spartan, de a böngésző által is használt új motor frissítései igen. A teszt novemberi indítása óta a Microsoft több mint 12 ezer visszajelzést kapott, és ezek alapján több mint kétezer változtatást hajtottak végre. Ez nemcsak hibajavításokat takar, hanem új eszközöket is beépítettek a böngészőbe.

Rovatok