Index Vakbarát Hírportál

Mire szórjunk el 8,8 milliárd dollárt? Fölösleges drónokra!

2015. január 23., péntek 13:14

Az Egyesült Államok hadserege az elmúlt években hatalmasra duzzasztotta a drónflottáját, de a Guardian riportja szerint mostanra sikerült túlzásba vinniük a terjeszkedést.

A haditengerészet nemrég 46 vadonatúj Reaper drónra adott le megrendelést, de nem tudták megindokolni, hogy a védelmi minisztériumnak miért kéne 8,8 milliárd dollárt költeni a projektre. A Pentagon főfelügyelője szerint a bővítés indokolt, de szükségtelen 46 új Reapert rendszerbe állítani.

Úgy tűnik, sok esetben a légierő parancsnoksága önkényesen dönt arról, hogy hány új drónra van szükségük – persze, az is lehet, hogy egyszerűen csak elszámították magukat. A bevetésekhez használt robotrepülők esetében például alábecsülték, hogy mennyi a járművek maximális készenléti ideje, így 13-mal többet rendeltek a szükségesnél. A parancsnokság a kiképzéshez 11-gyel több drónt rendelt; ez 2,1 milliárd dollárjába került az adófizetőknek.

A Guardian cikke azt írja, a légierő parancsnokságának két illetékese is elismerte, hogy nem végeztek elemzést arról, hogy hány drónra lenne szükségük a kiképzéshez. Végül megállapították, hogy összesen 46 drónnal rendeltek többet a kelleténél – ezeknek az értékét 8,8 milliárd dollárra, nagjyából 2436 milliárd forintra becsülik.

Rovatok