Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtön linkmegosztásért

2015. január 23., péntek 09:06

Öt év börtönre ítéltek egy amerikai újságírót, akinek kapcsolatai voltak az Anonymous hekkercsoporttal, és lopott adatokra mutató linkeket osztott meg. Barrett Brown eredetileg 100 év börtönnel nézett szembe, de enyhítettek az ítéleten, mivel tavaly beismerte a bűnösségét.

Brown azt mondta, azért szegte meg a törvényt, hogy illegális kormányzati tevékenységeket leplezzen le. A 33 éves Brown hitt az Anonymous célkitűzésében, és gyakran interjúzott a csoport tagjaival. Brownt támogatta Glenn Greenwald, a Guardian újságírója is, aki nyilvánosságra hozta az NSA-től lelépett Edward Snowden történetét.

Az újságírót azután tartóztatták le, hogy linkeket osztott meg – csakhogy ezek a Straftor védelmi cég hírszerzési részlegétől lopott adatokra mutattak. Áprilisban három vádpontban is bűnösnek vallotta magát: nyomozás hátráltatásában, internetes fenyegetésben, illetve a Stratfortól lopott adatok terjesztésében.

Az AFP hírügynökség azt írja, a csütörtöki tárgyalása előtt Brown kiadott egy nyilatkozatot; ebben az állt, hogy

a kormány több évtized börtönt helyezett kilátásba azért, mert kimásoltam és beillesztettem egy linket egy nyilvánosan elérhető fájlhoz, amire más újságírók is linkeltek, anélkül, hogy elítélték volna őket.

Rovatok