Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea visszaszúrt Obamának

2015. január 25., vasárnap 12:19

Az Egyesült Államok súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy csak az internet által meg lehet dönteni az észak-koreai rendszert, írja az MTI a phenjani külügyminisztérium egyik szóvivőjére hivatkozva.

A meg nem nevezett tisztségviselő Barack Obama múlt heti nyilatkozatára válaszolt. Az amerikai elnök a Youtube-on megjelent interjújában megállapította: Észak-Korea a földkerekség legelszigeteltebb, a szankciók által leginkább sújtott és a világtól a leginkább elvágott ország.

Az amerikai elnök elmondta, hogy Washingtonnak korlátozottak a lehetőségei arra, hogy Észak-Koreában hatalomváltást kényszerítsen ki, hiszen ez az ország milliós hadsereggel, atomtechnológiával és -rakétákkal rendelkezik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az internet egyre jobban behatol majd az országba, ez majd aláássa és megdönti az ottani rendszert.

Phenjanban megdöbbenéssel fogadták, hogy egy nagyhatalom vezetőjének ilyen torz elképzelése legyen Észak-Koreáról, és hogy ennyire ellenségesen viszonyuljon egy szuverén államhoz. Obama ezzel a megnyilatkozásával lényegében elismerte, hogy az Egyesült Államoknak nem sikerült megfojtania ezt az országot, a katonai változat nem működik, tette hozzá.

Az Egyesült Államok súlyosan téved, amikor azt feltételezi, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot az internet segítségével sikerül megfojtani, hiszen még a szankciók, illetve a nyomásgyakorlás más eszközei is hatástalannak bizonyultak 

– hangsúlyozta a külügyi szóvivő.

Rovatok