Index Vakbarát Hírportál

Adatlopási kísérletre figyelmeztet az MKB Bank

2015. január 28., szerda 11:00

Kedden az MKB a weboldalán és az internetbanki felületén is figyelmeztette az ügyfeleit, hogy ismeretlen csalók a bank nevében küldött üzenettel próbáltak meg bizalmas adatokhoz jutni.

A módszer a szokásos: az adattolvajok emailjében található link egy olyan oldalra vezet, amely nagyon hasonlít a bank Netbankár nevű online banki felületéhez, de valójában a banktól teljesen független adathalász oldalról van szó. Ezzel próbálták rávenni a felhasználókat, hogy megadják nekik a bejelentkezéshez szükséges adataikat.

Bár a bejelentkezéshez az MKB-nál is kötelező a legtöbb bank által használt sms-es azonosítás, arra kérik az ügyfeleiket, hogy semmiképpen ne használják az állinket, és főleg ne adják meg az adataikat. Ha ez mégis megtörténne, akkor pedig jelezzék az MKB Bank Contact Centerének.

A bank azt is elmondta, hogy nem kéri se e-mailben, se telefonon az ügyfeleitől az olyan személyes azonosító adataikat, mint a jelszó vagy a PIN-kód, tehát maga a kérés is már önmagában gyanús. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy ha ilyen fontos adatot adnak meg interneten, mint a netbankos adataik, akkor mindig ellenőrizzék le az adott oldal url-címét, hogy valóban a bank oldalán járnak-e.

Rovatok