Index Vakbarát Hírportál

Már készül az USA új vadászrepülője

2015. január 30., péntek 10:19

Bár az USA ötödik generációs vadászbombázója, az F-35-ös még igazából nem is nagyon állt csatasorba, az amerikai hadsereg fejlesztéseit összefogó szervezet, a DARPA már nekikezdett a hatodik generációs szupergép fejlesztésének.

Hogy pontosan milyen is lesz ez a gép, az egyelőre elég ködös, a DARPA szerint most ugyanis nem egyes fejlesztések, például a lopakodóképesség vagy a speciálisan ívelt szárnyak lesznek előtérbe tolva, hanem az lesz a fontos, hogy a gép hatékonyan együtt tudjon működni más rendszerekkel. Ennek megfelelően tehát lehet, hogy egy hagyományos gépről, esetleg csapatokban vadászó, önirányító drónokról, vagy ezek keverékéről lesz szó.

Az egész terv csak azért került napvilágra, mert elkezdtek szivárogni az amerikai védelmi költségvetés 2016-ra érvényes, összesen mintegy 585 milliárd dolláros tervének részletei. A fejlesztés jelenlegi állapota inkább csak kísérletezés, az X-repülő program alapjainak építésére szolgál, aminek célja természetesen továbbra is az, hogy az amerikai gépek birtokolják a légi fölényt a világ légtereiben.

A szakemberek szerint az első, repképes modellek valamikor a 2030-as években kerülnek majd elő. Persze nem kizárólag az új repülőgépek fejlesztése folyik, a hadiipari cégek nagyenergiás lézereken, nagy sebességű lövedéket kilövő csapásmérő ágyúkon és tenger alatti drónokon is dolgoznak.

Rovatok