Index Vakbarát Hírportál

Kinyírja a kábeleket az Intel vPro

2015. január 31., szombat 08:11

Fél méterrel közelebb kerülünk a teljesen vezetékek nélküli számítógépekhez, ha az Intel üzleti Core vPro platformjának ötödik generációját használjuk. Ennyivel lesz ugyanis rövidebb az asztalunkon tekergő kábelrengeteg az új dokkolóknak, illetve a laptopokba beszerelhető háromsávos rádiós csipeknek köszönhetően. A csütörtökön bemutatott új laptopokkal elég megközelíteni az asztalunkat, hogy bekapcsoljanak a külső monitorok, életre keljenek a perifériák.

A Chromecast és az Apple TV olcsó tréfa 

A vezetékmentesített iroda ötlete nem teljesen új, hiszen a drótnélküli kijelzőt a mobilgyártók már sikeresen bevezették a Miracast szabvánnyal, és az olcsó Chromecast is pár gombnyomással átviszi a képet a telefonról a tévére. A bluetooth eszközök pedig eddig is maguktól csatlakoztak a közelükbe kerülő számítógéphez.

Az Intel módszere azonban sokkal kifinomultabb és megbízhatóbb. Először is szükségünk van egy dokkolóra, amiből ugyanúgy drótok állnak ki, mint korábban a számítógépből; erre kötjük rá usb-n a billentyűzetet, merevlemezt, hdmi-kábellel pedig a monitorokat. Ezt a dokklót azonban elrejthetjük a monitorok mögött, vagy egy asztallap alá szerelt fiókba, amivel máris eltűnnek a szemünk elől a kábelek. De az igazán nagy trükk nem ez, hanem hogy az új vPro platform WiGig kommunikációs modulja 60 gigahertzes frekvencián kommunikál, nem a túltelített, wifi és bluetooth által is használt csatornákon.

Sokszor okoz gondot, hogy a szomszédos lakásokban vagy irodákban lévő routerek teleszemetelik a wifit, ami meggátolja, bizonytalanná teszi az eszközök kommunikációját, akadozni kezd a letöltés. Ilyenkor nincs mit tenni, lőttek a Chromecastnak és az Apple TV-nek. Ezek kis szerencsével az 5 GHz-es wifin még működnek, de a 2,4 GHz-es sáv általában túlzsúfolt. Az Intel által bevezetett vPro 60 GHz-es csatornáján egyáltalán nem fenyeget minket a zajos frekvencia veszélye, és kommunikáció nemcsak stabil, hanem elképesztően gyors is: 7 gigabit per másodperces sebességgel közlekednek az adatok a gép és a dokkoló között.

A londoni bemutatón ezt úgy demonstrálták, hogy egy dokkolóra kötött pendrive-ról játszottak le egy full hd filmet. Magyarán a fájlt először beolvasta a vezeték nélkül csatlakozó laptop, a gép videokártyája dekódolta az adatot, majd a képet visszasugározta a dokkolón lévő monitorokra. Egy szemrebbenésnyi akadozás nélkül. A laptop közeledésére aktiválódó perifériákról videót is készítettünk a bemutatón:

Intel WiGig demo

Csupán azt nem tudták megmondani, hogy egy ilyen konfiguráció mennyivel növeli a laptop energiafogyasztását. Ez sok mindentől függ, beleértve a gép kialakítását és a dokkoló távolságát is. Mindenesetre próbáltak megnyugtatni, hogy cserébe lehajthatjuk a gép fedelét, és egy csomó energiát megspórolunk a kikapcsolt kijelzővel.

Azt azonban be kellett látniuk, hogy még van hátra néhány lépés, hogy valóban vezeték nélküli legyen az íróasztalunk. Ehhez szükség lesz a múlt szeptemberben bemutatott Intel Skylake platform megoldásaira, ami már a laptopokba épített drónélküli töltést is támogatja.

Rovatok