Index Vakbarát Hírportál

Átláthatóbb adatkezelést ígér a Google

2015. február 2., hétfő 11:20

Beleegyezett a Google, hogy újraírják az adatvédelmi irányelveiket. A cég nem magától döntött így, az Egyesült Királyság adatvédelemmel és információszabadsággal foglalkozó hivatala (ICO) hosszú nyomozás és egyeztetés után kérte erre őket.

Az ICO még azután kezdett vizsgálódni, hogy a Google 2012 márciusában frissített egy nagyot az adatkezelési szabályain, ami ellentmondásos reakciókat váltott ki. A hivatal szerint a Google eddig nem magyarázta el elég világosan a felhasználóinak, hogyan használja fel a személyes adataikat, amelyeket a különböző szolgáltatásaiból lapátolt össze róluk.

A cég most abba egyezett bele, hogy könnyebben elérhetővé teszi az irányelveket, és a vonatkozó beállításokat is egyszerűbb lesz megtalálni, illetve azok a felhasználók is jobban átlássák, milyen adataikhoz fér hozzá a cég, akik nincsenek bejelentkezve egyik szolgáltatásába sem. Ezen kívül „egyértelmű és átfogó” információval kell majd szolgálnia arról is, milyen típusú adatokat kezel, illetve hogyan és milyen célból dolgozza fel ezeket.

Az ICO-tól Steve Eckersley azt mondta, jelentős előrelépésről van szó, és bár a nyomozásuk szerint az eddigi gyakorlat nem okozott komoly sérelmeket, minden cégnek tiszteletben kell tartania a az adatvédelmi törvényeket. A Google is elégedett, mert hosszú nyomozás zárult le ezzel, és ígérik, hogy továbbra is együttműködnek a hatóságokkal.

Erre szükség is lesz, mert az angliai mellett több más európai országban is folynak a vizsgálatok a cég adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban, így a jövőben további hasonló megállapodások várhatók, a végcél pedig az egységes európai szabályozás kidolgozása.

A Google-nek június 30-ig kell elvégeznie a változtatásokat.

Rovatok