Index Vakbarát Hírportál

Michael még nem az Apple Watch-csal fogja hívni Kittet

2015. február 2., hétfő 16:32

Sok Iphone-tulajdonos már tűkön ül, hogy néhány napos sorban állás után végre a kezébe vehesse a telefonjához passzoló okosórát, az Apple Watchot. Pedig lehet, hogy eleinte nem sok köszönet lesz benne, ha végre megérkezik az áprilisra ígért óra. Markiyan Matsekh, az Eleks Labs alkalmazásfejlesztője szerint ugyanis annyira meg van kötve a fejlesztők keze, hogy egyelőre nem sok jót lehet kihozni az eszközből.

Amikor 2007-ben kijött az első Iphone, a külső fejlesztők alkalmazásai még nagyon kezdetlegesek voltak, mert a telefon funkciói közül nagyon kevéshez kaptak hozzáférést. Matsekh szerint hasonló a helyzet a Watch esetében is: a Watchkit nevű alkalmazásprogramozási felület képességei messze vannak még attól, amit a cég az óra bemutatásakor mutogatott.

Az Eleks Labs olyan appon dolgozik, amellyel a Tesla Model S típusú elektromos autóját lehet távirányítani, de sajnos úgy tűnik, Knight Rider-szerű élményt még nem várhatunk tőlük, mert komoly korlátokba ütköztek a fejlesztés során. Nem fértek hozzá például az óra olyan beépített érzékelőihez, mint a giroszkóp vagy a gyorsulásmérő, de a hangszóróhoz, a mikrofonhoz és a haptikus visszajelzésért felelős Taptic Engine-hez se nyúlhatnak.

Sőt, még az érintőkijelzővel se tudnak sok mindent kezdeni. Az óra érintőmenüjéhez hozzáférnek ugyan, de magának az appnak már nem tudtak saját érintőfelületet tervezni. Ez mondjuk annyiban nem is meglepő, hogy az alkalmazások valójában nem is az órán futnak, hanem az Iphone-on, vagyis az új kütyü nagyjából csak egy plusz képernyő a telefonhoz, és ha túl messze kerül tőle, nem is működik.

Most már látjuk, hogy az Apple Watch Iphone nélkül valójában nem több, mint egy hasznavehetetlen játékszer

– foglalta össze Matsekh a tapasztalataikat. Persze a Tesla-app azért elkészült, és a maga korlátozott módján használható is. A jövőre nézve pedig abban lehet reménykedni, hogy az Iphone-hoz hasonlóan idővel a Watch-appok fejlesztése is rugalmasabbá válik majd.

Rovatok