Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Pirate Bay

2015. február 2., hétfő 09:59

Két hónapos kényszerszünet után szombaton újra elérhetővé vált a Pirate Bay, a világ legnépszerűbb torrentoldala. A korábban megjelent klónokkal szemben az eredeti, .se végződésű címen az oldal szinte minden funkciója működik.

Az oldalt még december 9-én kapcsolta le a svéd rendőrség, amikor lefoglalták a szervereit a Stockholm melletti Nacka adatközpontban. Azóta többször elérhetővé vált a cím, de mindig csak a visszatérésre utaló jeleket lehetett látni rajta. Közben egyre több tüköroldal jelent meg, amelyek a Pirate Bay archívumaként szolgáltak, vagyis új tartalom nem került fel rájuk, de a korábban feltöltött tartalmakat továbbra is le lehetett tölteni.

Most már az oldal legtöbb része működik, hiányoznak viszont bizonyos moderátori funkciók, ezért az oldalt üzemeltető csapat néhány tagja azt tervezi, hogy indítanak egy saját, hivatalos verziót. Kérdés persze, hogy a felhasználókat mennyire érdekelné egy új oldal, ha a régi címen elérhetik a megszokott funkciókat.

Az is kérdés még, hogy a visszatérés milyen hatással lesz a torrentforgalomra. A korábbi jogi huzavona és leállítási kísérletek, oldalblokkolások rendszerint inkább csak növelték az érdeklődést az oldal iránt, és az első adatok szerint a torrentezők kedvét a Pirate Bay teljes leállása még rövid távon se vette el a töltögetéstől.

Rovatok