Index Vakbarát Hírportál

Óriáshitelt vesz fel a világ leggazdagabb cége

2015. február 3., kedd 15:11

Az Apple alig pár hete számolt be arról, hogy minden eddigi rekordot megdöntve, 18 miliárd dollár tiszta nyereséget könyvelt el a legutóbbi negyedévben. Erre most hétfőn azt közölte a cég menedzsmentje, hogy felvesznek 6,5 miliárd dollárnyi kölcsönt. A befektetők pedig még erősebben tapsolnak, mint eddig.

Azért örülnek a befektetők, mert az Apple nem a szorult helyezete miatt igényelt hitelt, hanem mert ezzel akarja elkerülni az adózást. A kaliforniai vállalat készpénzállományának (ami egyébként 178 milliárd dollárra rúg) legnagyobb része az Egyesült Államok határain kívül van, és egészen addig nem kell adóznia a nyeresége után, amíg ezt a pénzt haza nem viszi az USA területére.

Ennek az adónak a mértéke akár 35 százalékot is elérheti, tehát a vállalat nagyon sok milliárd dollárt bukna egy egyszerű banki utaláson. Készpénzre otthon is szüksége van (leginkább azért, mert javában épül az új, űrhajóra emlékeztető főhadiszállása Cupertinóban), de sokkal olcsóbb neki kölcsönvenni, kifizetni a kamatokat, és megvárni, amíg a hazai bevételekből vissza tudja fizetni a felvett összeget.

Az amerikai állampolgárok most nyilván azt számolgatják, vajon hány millió lélegeztetőgépre futná az Apple adójából - de az is biztos, hogy a kaliforniai céget ez egyáltalán nem érdekli, és ha nem változik meg az USA adózási rendszere, nem fog változtatni az adóelkerülő gyakorlatán.

Rovatok