Index Vakbarát Hírportál

InternetKon: itt a nemzeti netkonzultáció

2015. február 3., kedd 20:20

Kedden elindult az InternetKon.hu, azaz az internetről szóló nemzeti konzultáció webes felülete. Orbán Viktor még október végén, a nem sokkal korábban belengetett netadó elleni tiltakozások hatására visszavonulóban jelentette be, hogy netadó nem lesz, de nemzeti konzultációt indítanak az internetről. mindenekelőtt az internet szabályozását és az esetleges pénzügyi kérdéseket vitatják meg.

Az InternetKon vezetője az a Deutsch Tamás lett, aki szerint olyan, hogy internet nem is létezik. A Fidesz EP-képviselője kijelentését a vs.hu-n azzal indokolta, hogy a legtöbb ember mást ért az internet alatt: vannak, akik a tartalomra, mások pedig az infrastruktúrára gondolnak, az internet szó hallatán.

Deutsch a Lássunk hozzá együtt! jelszóval biztat minden 14 év feletti internetezőt a kérdések felvetésére. A délután öt körül indult oldal rémesen unalmas bemutatkozóvideójában a volt EP-képviselő, a webkettő közismert dajcstomija azt próbálja elmagyarázni, mi mindent jelenthet az internet – a fórumos hozzászólásoktól a netes szállásfoglalásig.

Az internet behálózza az életünket

– világosít fel a nemzeti netkonzultáció vezére.

A február 3. és március 26. között beérkező javaslatokat áprilisban összesítik majd, amikor a kormány 15-20 kérdést hagy jóvá, amelyeket május és július között lehet megválaszolni. A kormány szeptemberben fog dönteni arról, hogy a beérkező válaszok alapján milyen intézkedéseket hoznak meg.

Az oldalra legfeljebb 350 karakter hosszúságú kérdéseket fogalmazhatunk meg, eddig mintegy 500 üzenetet fogadott a rendszer. Ezek automatikusan nem jelennek meg a honlapon, egy kérdést feltéve ezt le is teszteltük. 

Soltész Attiláról, az Infotér Egyesület elnökéről is készült egy rövid klip.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület az elmúlt nyolc évben számtalan fórumon mondta el véleményét azért, hogy az infokommunikáció vívmányai valóban a magyar emberek céljait szolgálják

– mondja Soltész. Az viszont nem derül ki, hogy mi különbözteti meg a magyar internetezőt, a bosnyák, a német, vagy épp a japán internetezőtől, és hogy vajon tényleg meg kell-e bennünket különböztetni, amikor az internet ereje épp a szabadságban és az egyenlőségben rejlik.

Abból kiindulva, hogy a honlap felelős kiadójaként a miniszterelnökség, kiemelt médiapartnereként pedig az MTVA van feltüntetve, nehéz azt feltételezni, hogy a beérkezett kérdések és vélemények szűrésekor nem lesznek politikai szempontok.

Hogy mit értenek „a jövő magyar internete” kifejezés alatt valószínűleg még ők sem tudják pontosan, ahogy bizonyára azt sem, hová vezet majd a nemzeti netkonzultáció. Vajon épületes állampolgári hozzászólások vagy trollok ezrei lepik el az oldalt?

Mi ez az egész? Miért kéne beszélnünk az internetről, amikor eddig se beszéltünk róla, és így is tök jól működik?

– teszi fel a kérdést a Cink is.

Az oldalhoz szakmai blog is jár, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontján belül működő Médiatudományi Kutatócsoport vezet majd. Egyelőre az átlagfelhasználót a legkevésbé sem (vagy csupán alig) izgató kérdésekkel foglalkoznak, mint a netsemlegesség, az e-demokrácia, valamint az internet és a szerzői jogok viszonya. Mindezt érthetetlenül száraz és tudományos nyelven.

Ha esetleg elakadnánk, a Szájbarágó nevű minilexikon is a segítségünkre lehet. Ez elmagyarázza nekünk, mit jelent az internet, mi az az applikáció, a wifi, és ki volt Neumann János vagy épp Jedlik Ányos. A honlappal párhuzamosan már az InternetKon Twitter és Facebook-oldalai is elstartoltak. Előbbi egyelőre meglehetősen üres, utóbbin viszont már most elindult a kommentháború.

Rovatok