Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz több Putyin és Obama a kínai oldalakon

2015. február 4., szerda 20:42

Újabb internettel kapcsolatos dolgot talált Kína, amit még be lehet tiltani. A netcenzúra egyik élharcosánál ezentúl tilos lesz más személy vagy szervezet nevével regisztrálni a weboldalakon, március 1-jétől mindenki csak a saját nevét használhatja.

Az új szabályra azért van szükség a hatóságok szerint, mert elszaporodtak a közösségi oldalakon a hírességeket és állami szerveket parodizáló profilok. Márpedig Kínában a vezetés nem rajong a humorért. A hivatalos ok persze nem ez, hanem az online pletykák terjedése elleni küzdelem.

Tiltólistára kerülnek többek között olyan állami szervek nevei, mint a kínai antikorrupciós ügynökségé, de Obama és Putyin sem fog többé feltűnni az ország közösségi oldalain – hacsak nem valóban ők regisztrálnak majd.

A tiltás betartásáért az internetes cégek lesznek felelősek, köztük olyanok is, mint a népszerű Wechat üzenetküldő vagy a kínai Tumblrként is ismert Weibo mögötti vállalatok. Utóbbi már jelezte is, hogy üdvözli a lépést, és mindent megtesznek a projekt sikerének érdekében, sőt már eddig is 293 profilt távolítottak el.

Rovatok