Index Vakbarát Hírportál

Saját keresőt épít az Apple?

2015. február 5., csütörtök 09:29

Új szolgáltatás indulhat el az Apple-nél, és ennek köze lesz a webkereséshez. A Cult of Mac rajongói hírportál munkatársai vették észre az erre utaló álláshirdetést, melyben olyan projektmenedzsereket keresnek, összesen 43 új dolgozót, akik egy több százmillió felhasználót kiszolgáló keresőplatformot fognak irányítani.

Az Apple egyik fő célja a függetlenedés lehet. Az iOS-ről már kitette a Google szolgáltatásainak a nagy részét: van saját térképe, a Youtube lejátszóját utólag kell letölteni. De még mindig a Yahoo, a Wikipedia és a Bing szállít az Apple felhasználóinak sok-sok információt. 

Először az jutott eszünkbe, hogy a Google és a Microsoft felkötheti a gatyáját, mert ha nem is csökken majd drámai mértékben a keresőpiaci részesedésük - ehhez nem elég nagy a Mac és az iOS-eszközök piaci részesedése -, jelentős bevételtől eshetnek el, ha az Apple saját keresőt használ az eszközein. Láttuk, hogy mi történt, amikor a Firefox az USA-ban Yahoo-ra cserélte le az alapértelmezett keresőt: pár hónap alatt több százelékot esett a Google részesedése. A változás nem óriási, de észrevehető.

Az Apple keresője üzletileg is kifizetődő lenne: lehetővé teszi, hogy a találati listán első helyre kerüljenek a saját tartalmai. Ha például dalcímre keresünk, akkor az iTunes jöjjön be, ha földrajzi helyre, akkor meg az Apple térképe legyen egy kattintással elérhető, ne másé. Ha a rivális Google találati listáján akar jobb helyre kerülni az Apple, akkor azért fizetnie kell.

A másik, enyhébb hatású feltételezésünk, hogy csak a Siri személyi asszisztenst kell továbbfejleszteni, mert ez a szolgáltatás ma már csöppet sem egyedi. Megjelent egy komoly ellenfél, a Microsoft, aki a Cortanával vélhetően sokkal nagyobb felhasználói kört fog elérni, mint az Apple. 

Rovatok