Index Vakbarát Hírportál

Szinte mindent megtudtak a hekkerek 80 millió emberről

2015. február 5., csütörtök 23:03

Jövedelmi adatokat, orvosi azonosítókat, társadalombiztosítási számokat, lakcímeket és emailcímeket szereztek meg hekkerek az Egyesült Államok második legnagyobb égészségügyi biztosítója, az Anthem rendszereinek feltörésével. A támadók 80 millió ügyfél számlaadatait lopták el.

Arra utaló jelet egyelőre nem találtak - írta a társaság -, hogy hitelkártyák adatait vagy egészségügyi állapottal kapcsolatos adatokat is érintett volna a múlt héten felfedezett, rendkívül kifinomult kibertámadás - írja az MTI. Az Anthem az elkövetők azonosítása érdekében együttműködik a FBI-jal, és a Mandiant nevű kiberbiztonsági céggel auditáltatja az informatikai hálózatát.

A nemrég WellPointról átkeresztelt biztosító tucatnál is több szövetségi államban működteti Blue Cross Blue Shield elnevezésű, biztosítási csomagokat kínáló és betegirányító rendszerét, és jelenleg 37 millió ember egészségügyi ellátását fedezi.

Kiberbiztonsági szakértők az esettel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a hekkerek szemében ma már vonzóbbak az egészségügyi pánciensek adatai, mint a korábban célba vett kereskedelmi láncok vásárlóié.

Mark Bower, a Voltage Security kiberbiztonsági cég alelnöke arra figyelmeztetett, hogy hasonló támadásokkal egyre nagyobb számban lehet majd találkozni. Szerinte az egészségügyi ágazat számítógépbiztonsági szintje messze nem olyan magas, mint más amerikai ágazatoké. Az egészségügyi szolgáltatók adatbázisaiba a hekkerek több módon is be tudnak törni, és a megszerzett adatok birtokában hamis szolgáltatói oldalakat hozhatnak létre, hogy pénzt csaljanak ki emberektől.

Az Anthem nem először vált hackertámadás áldozatává.

Jogelődje 2013-ban peren kívüli megegyezés keretében 1,7 millió dollárt fizetett, hogy elhallgattassa azokat a vádakat, melyek szerint elégtelen biztonsági intézkedései tették online elérhetővé 612 ezer ügyfelének adatait.

Barack Obama elnök kiberbiztonsági tanácsadója, Michael Daniel egy csütörtöki konferencián rendkívül aggasztónak nevezte, hogy "újabb, ilyen nagy léptékű behatolás történt" az államokban. Daniel az érintett egészségbiztosítási ügyfeleknek azt ajánlotta, változtassák meg jelszavaikat, és kövessék nyomon hitelszámláik alakulását.

Rovatok