Index Vakbarát Hírportál

Látott már bitcoinbányát? Nem túl szívderítő látvány

2015. február 9., hétfő 15:51

A bitcoinbányászat nem  szép üzlet. Rengeteg, kifejezetten erre épített szerver kell hozzá, hatalmas számítási teljesítmény. Ami rengeteg hőt termel, ezért nagyon erős hűtésre is szükség van. Ha pedig szó szerint több ezer ilyen egység épül be egyetlen szobába, az mát rényleg ronda.

Motherboard videót készített egy kínai bitcoinbányáról, ahol a gépeket egy használaton kívüli gyárba pakolták be. Egy több emeletes épület második emeletét foglalják el. A bányában hatalmas a zaj, zúgnak a ventilátorok, a padlót kábelrengeteg borítja. Az áramszámla elég magas, havi 20 millió forintnak felel meg, de a dolog még így is megéri. 

Ma már hat, Kína vidéki területein található bánya tulajdonosa az a négy ember, akik 2014 októberéig 4050 bitcoint generáltak havonta, ami 1,5 millió dollárnak felelt meg (405 millió forint), akkori árfolyamon. Ma már csak 900 ezret ér, mivel a bitcoin árfolyama tavaly elég nagy ingadozást produkált. A szerverfarm a világ teljes bitcoinbányászati forgalmának három százalékáért felelős. Egy farmon 3000 gép dolgozik van, és 900 hever szanaszét, ami már tönkrement.

A videóban megszólaló bitcoinbányász szerint a bitcoin a jövő valutája, ha nem is váltja le teljesen a mostani pénzügyi rendszert, és csak azért instabil az árfolyam, mert még az egész elején vannak. Szerinte a kínai kormány a jövőben támogatni fogja a digitális pénzt.

Rovatok