Index Vakbarát Hírportál

Súlyos hibát találtak egy német harci helikopter motorjában

2015. február 9., hétfő 09:08

Súlyos tervezési hibát találtak a szakértők a német hadseregben alkalmazott NH90 típusú helikopterek hajtóművében, ezért még szombaton azonnali hatállyal megtiltották, hogy a levegőbe emelkedjenek, írja a Military Times.

Az NH90-es olyan multifunkciós helikopter, ami nagy terhek cipelésére, vagy akár 20 ember szállítására is alkalmas. A mostani tiltás egy tavaly júniusi eset vizsgálatának eredménye, kiderült, hogy az Üzbegisztán felett meghibásodott példány hibája nem egyedi eset.

Az NH90-et egy tizenhárom ország hadserege használja vagy rendelte meg 2007 óta. A fejlesztést és a gyártást a három nagy európai helikoptergyártó, az Airbus Helicopters, az AugustaWestland és a Stork Fokker együttműködéséből felálló NHIndustries végzi. A cégek kifejezetten egy NATO-kompatibilis és sokoldalú gép megalkotására álltak össze. Egy helikopter nagyjából 32,5 millió euróba, vagyis tízmilliárd forintba kerülnek, így már csak az áruk miatt is kiesnek a közeljövőben esedékes magyar helikoptertender látószögéből, hiszen ott 30 (más hírek szerint 30 plusz 16) gépet szeretnének vásárolni nagyjából 170 milliárd forintból. Az NHI két tagja, az Airbus és az AugustaWestland viszont egyaránt komoly versenyzői a magyar tendernek, bár egyelőre csak az utóbbi kezdett komoly marketingkampányba.

Az NH90-es amúgy a legmodernebb konstrukciók egyike, ez volt például az első típus, ahol az úgynevezett fly-by-wire rendszert használták. Ennek lényege, hogy a gép irányítása nem huzalos vagy hidraulikus rendszerek használatával történik, hanem egy belső információs hálózattal összekötött villanymotoros rendszer segítségével. Ez azért jó, mert a korábbi rendszereknél jóval nagyobb hibatűrést biztosít, ami egy harci helikopternél nem utolsó szempont.

Rovatok