Index Vakbarát Hírportál

17 milliót nyertek a szabadalmi trollok

2015. február 10., kedd 15:21

Több mint négy évvel az első tárgyalások után a világ egyik legnagyobb szabadalmi troll cége megnyerte első hatalmas perét: a Symantecnek 17 millió dollárt kell fizetnie a Intellectual Venturesnek.

Az ilyen cégek azzal foglalkoznak, hogy levédetnek mindent, amit csak érnek – olyan apróságokat is, mint az Apple-nél a lekerekített sarkú négyszög –, aztán perelnek, amiért csak tudnak, ha véletlenül valaki ugyanazt használja fel, találja ki, amit ők már levédettek. Az ex-Microsoft technológiai igazgató, Nathan Myhrvold által futtatott cég 30 ezer szabadalmat birtokol.

Az ítélet [PDF] szerint a Symantec megsértett két amerikai szabadalmat, a 5,987,610 és a 6,073,142 sorszámúakat. A második szabadalmat eredetileg 1997-ben a Utah's Park City Group adta be, és arról szólt, hogyan „terjeszthetőek emailek előre meghatározott üzleti szabályoknak megfelelően”.  Az 610 végű szabadalom eredetileg az Ameritech-é volt, aztán megvette az AT&T. 

Az eredeti kereset egyébként 299 millió dollárról szólt, a bírák viszont csak ennek a hat százalékát ítélték meg. A fenti szabadalmakat egyébként rengeteg cég használja, de csak a Symantec és a Trend Micro bukott el a bíróságon. Utóbbi ügyében májusban várható ítélet. 

Rovatok