Index Vakbarát Hírportál

Szmájlizott a Facebookon, letartóztatták

2015. február 16., hétfő 11:33

A tizenhét éves Osiris Aristy január 15-én lövöldözésre utaló szövegeket és néhány emoji karaktert írt fel a Facebook-jára. Az ábrákon egy stilizált rendőr volt látható, és három pisztoly mutatott felé. Aztán ment tovább az élet, mintha mi sem történt volna, mígnem három nappal később a lakásában letartóztatták.

Aristy nem volt teljesen tiszta, hiszen találtak nála füvet és fegyvert is, de a harmadik vádpont már igen érdekes: az emojik miatt a hatóságok úgy látták, hogy Aristy terroristaként fenyegeti őket.

Az Egyesült Államokban nem ez az első bűnügyi eset, amelyben az emoji karaktereknek is szerepük volt. Amikor a Silk Road nevű online drogkereskedelmi hálózat működtatőjét, Ross Ulbrichtet állították a vádlottak padjára, Katherine Forrest bírónő külön felhívta a figyelmet arra, hogy minden egyes pontot, vesszőt és szmájlit vegyenek figyelembe a begyűjtött dokumentumok elemzése során. Egy pennsylvaniai férfi pedig a kinyújtott nyelvű szmájlira hivatkozva védte magát, azt állította, hogy nem is gondolta komolyan a volt felesége megfenyegetését.

Az amerikai bíróságokon egyre komolyabban veszik az emoji karaktereket, amelyekkel a csevegés során érzelmeket fejezünk ki, és a filmekből is rég tudhatjuk, hogy bármi, amit a gyanúsított mond, az felhasználható ellene a bíróságon is. Az emojik mindenesetre izgalmas feladat elé állították a törvényhozást: jó előre tisztázni kéne, hogy egy nyúl és egy rendőr képe egymás mellett sértőnek számít-e, és az emoji tulipán méhecskével kimeríti-e a szexuális zaklatás fogalmát.

Rovatok