Index Vakbarát Hírportál

Rejtőzködött Putyin különgépe

2015. február 17., kedd 12:28 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin orosz elnök elvileg délután kettőkor érkezett Magyarországra. Azóta viszont kiderült, hogy csúszás van, lehet, hogy egy másik gépen ül, például ezen, amit negyed háromkor Lengyelország felett láttak; vagy ezen, ami Fehéroroszország felett repült ebben az időben.

Olvasónk még déleőltt jelezte, hogy a Flightradar24 repüléskövető oldalon egy ideje feltűnt az RA-96014 regisztrációs kódú, Il–96–300 típusú, az orosz államhoz tartozó repülőgép, amely valószínűleg Putyin egyik repülője. Ilyen típusú az előző bekezdésben jelzett másik két gép is, utolsónak a 96-os végű indult útnak – ez a fő elnöki gép, ez az információ azonban nem jelenti azt, hogy ezen is ül Putyin.

Ez egybevág a reptéri előrejelzésekkel, amelyek szerint három Il-96-os érkezik az országba. A gépeknek hosszabb-rövidebb ideig le volt kapcsolva az úgynevezett transzpondere: ez egy jeladó, amiből tudható a gép aktuális pozíciója és még néhány adata. Pont azért kapcsolhatták le, hogy ezt titkolják.

Miért nem látszottak a gépek?

Olvasónk szerint egyszerű technikai oka is lehetett, hogy nem követhettük az elnök gépeit: van ahol nincs lefedettsége az oldalnak, a civilek által használt úgynevezett ADS-B vevőknek 200-300 kilométer a hatótávolsága, ráadásul a Flightradaron csak úgy nevezett S móddal rendelkező transzponderek adatai láthatóak. 

Ha valaki azt akarja, hogy hogy ne látszódjon például a Flightradaron, akkor egy olyan transzponder módot használhat, ami nem továbbítja ADS-B vevőknek az adatokat.

Előfordulhat, hogy Putyin nem is a Flightradaron (éppen) látszó gépeken utazik, így pontos helye ismeretlen. Az is lehet, hogy egy Gulfstream 5 típusú jettel érkezett, ami kettő körül jelent meg a radaron. Az viszont szintén valószínű, hogy Ukrajnát elkerüli, ha már a nem fedésben lévő gépek is így tettek.

Az első repülőgép Moszkvából indult, Fehéroroszország irányában, Ukrajnát kikerülve Magyarország felé tartott. Egy órakor viszont már a fent látható gép transzponderét is lekapcsolták. Azóta landolt is, olvasónk videóra vette:

Ilyen az elnök különgépe

Az orosz állam elég nagy flottával rendelkezik, a Bussiness Insider számításai szerint összesen 58 géppel. Az elnöki gépeket a GTK Rossiya nevű légitársaság üzemelteti. Oroszország elég nagy ahhoz, hogy az elnök az országon belül is gyakran repülőgéppel utazzon, és a nemzetközi utakra is mindig így megy.

Putyin most elvileg egy  Il–96–300-zal érkezik, a három közül valamelyikkel. Az elnöki gép nagy hatótávolságú, négy hajtóműves, módosított Il-96-os, az azonosítójához még hozzá szokták csapni a PU betűket, ami parancsnoki gépet jelöli. 

Elnöki gépnek összesen négy darab Il-96-ost használt Ororszország. Az elsőt az első elnök, Borisz Jelcin használta. 2005-től használta a másodikat Putyin, 2010-ben az akkori elnök, Medvegyev jelentette be, hogy bővíti a flottát még két géppel, amiket a Voronezh gyárt. (Korábban az elnökök  Il-62-t, Tu-154-t, és Jak-40-et használtak.)

A speciális Il-96-os gépek külseje ugyanazt a festést használja, mint a többi Rossiya gép, a belsejét viszont átalakították. Néhány publikus kép szerint borzaszó csicsás luxusgiccs az uralkodó stílusirányzat a gép belső tereiben, arany mosdóval és zöld székekkel.

Rovatok