Index Vakbarát Hírportál

Szörnyhalak helyett furcsa golyókat találtak

2015. február 20., péntek 17:28

Mélytengeri élőlényeket kerestek a SONNE kutatóhajón dolgozó tudósok, és igencsak meglepődtek, amikor bizarr halak helyett több ezer fémgolyót pillantottak meg a felvételeiken. A német kutatócsoport az eddig legnagyobb mélytengeri mangánlelőhelyet fedezte fel az Atlanti óceánban.

Ehhez hasonló mangángolyók máshol is előfordulnak az óceánokban, de sehol sem ilyen nagy számban és méretben - mondta Colin Devey, az expedíció vezető kutatója. Sok golyó tenyérnyi méretű volt, ami azért is izgalmas, mert ezek a képződmények igen lassan növekednek, évmilliónként alig néhány millimétert.

Ezek a golyók ritkaföldfémeket is tartalmazhatnak, amelyek nélkülözhetetlenek a hightech elektronikai eszközök, többek közt az okostelefonok gyártásához, és talán biztonságosabb nyersanyagforrást jelentenek, mint az afrikai hadurak kezében lévő bányák.

Az ENSZ szakhatósága, amely kimondottan a tengerfenéken lévő ásványi kincsek bányászatának nemzetközi szabályozására jött létre ( International Seabed Authority ), nemrég engedélyezte a tengerek ilyen célú feltérképezését.

A mangángolyókat felfedező kutatószervezet, a GEOMAR Helmholtz Központ a mélytengeri bányászat hatásaival is foglalkozik, és múlt hónapban bejelentették, hogy három évig tartó kutatásba kezdenek 25 európai kutatóközpont támogatásával, hogy elemezzék a bányászat környezeti hatásait.

Rovatok