Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt a felhőkarcoló, mit tegyek?

2015. február 21., szombat 15:54

Vajon hogy próbálják megelőzni a 336 méter magas Kikötői Fáklya toronyházban keletkezett tűzhöz hasonló eseteket? Mihez kezdenek a tűzoltók, ha már baj van? Az Independent járta körül, mit tesznek a szakemberek, hogy minél ritkábban történjen hasonló tűzeset.

Egyelőre nem tudni, miért kapott lángra Dubajban a Marina Torch (Kikötői Fáklya) nevű lakóház. Több óra után sikerült eloltani a világ egyik legmagasabb felhőkarcolójában szombatra virradóra keletkezett tüzet. A tűzoltók munkáját megnehezítette az erős szél, a tűz megfékezésén 12 tűzoltóautó legénysége dolgozott. A felhőkarcoló több ezer lakóját kellett biztonságba helyezni, többen közülük azonban füstmérgezést szenvedtek kimenekítésük közben. Evakuálták két közeli épület lakóit is.

Ég a tornyház

A tűz valószínűleg az 52. emeleten ütött ki, és a helyi tűzoltók gyorsan reagáltak, ennek is köszönhető, hogy halálesetről, sebesültekről nem érkezett jelentés.

Határoljuk a tűzszakaszt

A tűzoltók előtt a legnagyobb kihívás nyilvánvalóan az épület magassága: hagyományos fecskendők nem érnek fel elég magasra. Az átlagos fecskendő 15 méter magasra tud vizet juttatni, tehát több száz méter magas épületek esetében eleve nem használhatók.

Így a tűzoltóknak be kell menniük az épületbe, mielőtt elkezdhetik a tüzet oltani – de ezalatt az idő alatt a tűz továbbterjedhet. Itt jön képbe a tűzszakasz-határolás (fire compartmentation) fogalma: tűzveszély szempontjából elhatárolható egységek alkotják az épületet, melyek között nehezen terjednek a lángok, a gázok vagy a füst. Az automata ajtók nem nyílnak, ha tűz van, akadályok állnak a tűz útjában – sok toronyház egymásba illesztett fémdobozokból épül fel, többek közt pont ezért.

Fő szabály szerint ha kiüt valahol a tűz, magától le kell tudni égnie anélkül, hogy az épület összedőlne vagy a feljebb és lejjebb található emeletekről az evakuációt gátolná. Különösen veszélyesek tűz szempontjából a nagy nyitott irodahelyiségek, ahol szabadon terjedhet a tűz viszonylag nagy területen.

Fontos az információ

Ez azt jelenti, hogy az idős vagy mozgáskorlátozott lakókat úgy is meg lehet menteni, hogy nem hagyják el az emeletüket. Így bármilyen furcsa, sokszor a legjobb stratégia egy égő felhőkarcolóban, ha az ember ott marad, ahol van.

A New York-i ikertornyok helyén épült Szabadság-toronyban majdnem egyméteres fallal körülvett külön lépcsőházon érhetik el a tüzet a tűzoltók. A Burdzs Kalifában „mentőcsónaknak” keresztelt külön lifteken menekülhetnek a bentrekedtek. Pedig általában tűz esetén nem szabad a lifteket használni, mert elromolhatnak.

Az Independent emlékeztet: az információáramlás kulcsfontosságú a tűzesetekben. A szeptember 11-ei terrortámadásban is óriási probléma volt utólag visszatekintve, hogy a tűzoltókhoz nem jutott el az épületben elhelyezett füstjelzőkből, biztonsági kamerákból, légkondicionálókból információ.

Rovatok