Index Vakbarát Hírportál

Éljen veszélyesen! Használjon Internet Explorert és Mac OSX-et!

2015. február 23., hétfő 13:35

Közzétették a különféle szoftverekben és operációs rendszerekben talált sérülékenységek, biztonsági rések 2014-es összesített statisztikáját. Az előző évek stagnálása után tavaly hirtelen megugrott a felfedezett (és jó esetben befoltozott) lyukak száma a szoftverekben. 2010 és 2013 között 3500-4500 magasságában ingadozott ez a szám, tavaly pedig 7000 fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden áldott nap átlagosan 19 új sérülékenységet fedeztek fel a biztonságtechnikai szakemberek és/vagy a hekkerek.

Szerencsére az emelkedést főleg a kisebb, kevésbé veszélyes biztonsági rések szaporodása okozta, a súlyos hibák tavalyi száma (1705) nagyjából az évtizedes átlagnak felelt meg. A hibák túlnyomó többsége alkalmazásokban és külső fejlesztésű szoftverekben volt (83%), az operációs rendszerek sérülékenységei csak 13%-ot tettek ki, a maradékot a hardverek biztonsági rései tették ki.

Az operációs rendszerek szégyen-toplistáján egészen meghökkentő módon az Apple-féle OSX, az iOS, és a Linux szerepel a dobogón, messze megelőzve a különféle Windows-verziókat. Ez erősen szembemegy a közhiedelemmel, ami szerint a Windows biztonsági szempontból lyukas, mint az ementáli sajt, bezzeg az Apple szoftverei milyen jók, a Linux pedig maga a tökély.

Az alkalmazások listájánál már helyrebillent a világ rendje, és a sztereotípiákat követve a Microsoft böngészője, az Internet Explorer végzett az első helyen, 242 sérülékenységgel, amiből 220 a súlyos kategóriába esett. Itt két másik böngésző, a Chrome és a Firefox került még a dobogóra, majd a Flash Player és a Java jön, amelyek szinte minden számítógépeb fenn vannak.

Az igazi férfi ezek szerint OSX-en használ Internet Explorert, hogy minden napja új kaland és veszély ígéretét rejtse. Ez sajnos nem triviálisan megoldható, de az igazi férfi természetesen nem retten meg egy kis hekkeléstől.

Rovatok