Index Vakbarát Hírportál

Minitankokkal erősít a brit hadsereg

2015. február 23., hétfő 11:24

Inkább tankszerű járműnek, mint igazi tanknak lehetne nevezni a Scout SV-t, amit a brit hadsereg néhány éven belül rendszeresíthet.

Már a 40 milliméteres fedélzeti gépágyú kalibere is mutatja, hogy a Scout nem az olyan szörnyeknek akar konkurenciát teremteni, mint az M1 Abrams, ami 120 milliméteres lövedékekkel pusztít el bármit, ami az útjába kerül. De a Scout – teljes nevén: General Dynamics Scout Specialist Vehicle – nagyon is tankszerű jármű: masszív páncélzata, lánctalpa és fegyverzete van. És jóval több egy felturbózott harckocsinál: majdnem háromszor annyit nyomnak, mint a leváltani készült korábbi modell, a Spartan.

A Scout elsődleges feladata a terep felderítése lesz a fő haderő előtt, elsősorban olyan területeken, ahol indokolt a páncélozott járművek használata. A brit védelmi minisztérium tervei szerint a Scoutot használnák többek között javítóegységként, mobil parancsnoki központként és páncélozott szállítójárműként is. A Scout modern fedélzeti elektronikát is kap: lesz rajta hangszenzor, lézeres vészjelző és többféle elektronikus védelmi rendszer is.

Ha a Scout a következő felülvizsgálaton is sikeresen teljesít, a brit hadsereg 2020-ban rendszeresítheti az Egyesült Királyságban.

Rovatok