Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárd dolláros óriásbüntetést kapott az Apple

2015. február 25., szerda 11:05

532.9 millió dolláros (143 milliárd forintos) büntetést szabott ki az Apple-re egy amerikai szövetségi esküdtszék, mert a cég az Itunesban engedély nélkül használta egy texasi cég szabadalmait. A vádlott szerint a kérdéses technológiák saját találmányok, a felperes viszont azt állítja, hogy egy tíz évvel ezelőtti eligazítás alkalmával nyúlta le az ötleteket Augustin Farrugia, aki azóta az Apple egyik igazgatója lett.

A Smartflash nevű cég szerint az Apple három szabadalmukat lopta el, és még a megítélt büntetésnél is többet, 852 millió dollárt követeltek azon azon az alapon, hogy jogosultak az Itunes elérésére alkalmas eszközök – az Iphone, az Ipad és a Mac – eladásai utáni bevétel egy részére.

A szabadalmak másolásvédelmi és adatkezelési technológiákra vonatkoznak. Az Apple szerint maximum 4,5 milliót érnének, ugyanakkor lopásról már csak azért sem lehet szerintük beszélni, mert a szabadalmak már érvénytelenek, a Smartflash pedig túl sokat várt a perrel, és túl sokat követel. Az Apple ügyvédei szerint irreális az eszközök ára alapján megállapított jogdíj, hiszen a felhasználók nem csak az Itunest használják ezeken, hanem például telefonálnak is.

A Smartflash nem készít termékeket, nincsenek alkalmazottai, nem teremt állásokat, nincs is jelen az Egyesült Államokban, és kihasználja a szabadalmi rendszerünket, hogy jogdíjat szerezzen olyan technológiák után, amelyeket az Apple talált fel

– mondta Kristin Huguet, a cég egyik szóvivője.

A Smartflasht a gyanúsan magyaros nevű Patrick Racz alapította a kétezres évek elején, azzal a céllal, hogy a cégen keresztül licencelhesse a szabadalmait más vállalatoknak. Jelenleg hét ilyen szabadalommal rendelkezik, amelyeket 2008 és 2012 között jegyeztek be.

Nem csak az Apple-nek gyűlik meg a baja a kis texasi céggel. A következő felvonás a Samsung ellen várható, de a Google-t és az Amazont is beperelte a Smarthflash szabadalomsértés miatt.

Rovatok