Index Vakbarát Hírportál

Mit gondol, menyibe kerül egy F35-ös pilóta sisakja?

2015. február 25., szerda 13:23

Virtuális kijelzős okossisakokat vásárol az ausztrál légierő az F-35 összhaderőnemi csapásmérő vadászrepülőihez. Az ausztrál kormány 72 darab F-35-ös gép beszerzését tervezi, ami összesen 12,4 milliárd ausztrál dollárjukba (2,6 billió forintba) fog kerülni. A sisakok darabja 770 ezer dollár (bő 160 millió forint), így csak ezekért összesen 55 millió dollárt fizethetnek.

A sisakok azért ilyen drágák, mert kapnak egy kijelzőrendszert, amely a beérkező megfigyeléses adatokat képpé alakítja, vagyis gyakorlatilag virtuálisvalóság-szemüveget csinál a sisakrostélyból. Ezen keresztül a pilóta 360 fokos képet kap a környezetéről, és mivel a kivetített kép virtuális, a pilótafülke alján is keresztül tud majd nézni.

A pilóta gyönyörő madártávlati képet lát majd arról, mi folyik körülötte

– mondta el Mike Hostage, az amerikai légerő tábornoka.

Minden sisakot személyre szabnak, ezért a pilótáknak két nap alatt összesen négy órán át kell majd modellt ülniük, hogy pontosan a pupillájukhoz igazítsák a kijelzőt. A vadászrepülő nem is fog üzemelni a pilóta saját sisakja nélkül, vagy ha az nem megfelelően működik. A kijelző hat darab elektrooptikai elosztott blenderendszerű szenzortól (DAS) kapja az adatokat, amelyeket a gép testére szerelnek fel. Maga a sisak pedig szénszálas borítást kap, és 2,25 kilós lesz.

Bár az ausztrál légierő fogja bevezetni a virtuális kijelzős sisakot, és Sydney mellett fogják gyártani, a fejlesztés maga amerikai. A gyártócég üzleti titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott a költségekről, de az Ars Technica szerint 600 ezer amerikai, vagyis nagyjából 770 ezer ausztrál dollár egy példány ára, amelyhez még hozzájön majd a szoftveres összehangolás költsége a vadászgép rendszerével.

A Lockheed Martin által gyártott F-35-ös gépek első darabjai a tervek szerint 2018-ban érkeznek Ausztráliába, és 2020-21 környékén állnak majd hadrendbe, és 2022-ben váltják le teljesen a jelenlegi, F/A-18 Hornet típusú gépekből álló flottát. A projektet már a kezdete óta technikai problémák kísérik, így minden idők egyik legköltségesebb hadiberuházásává dagadt, és Ausztráliában is sokan ellenzik.

Rovatok