Index Vakbarát Hírportál

Mobilnet még nem volt ilyen gyors

2015. február 26., csütörtök 12:51

Rekordsebességet értek el az ötödik generációs (5G) adatátviteli technológiai fejlesztések tesztelése során brit tudósok – írja az MTI.

A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központjának szakemberei másodperceként egy terabájt adatot továbbítottak vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb a 4G-s adatátvitelnél. Ez azt jelenti, hogy 5G hálózaton elméletileg száz nagyjátékfilmet is letölthetünk egy másodperc alatt. Ez a sebesség hatvanötezerszer gyorsabb, mint a mai 4G hálózatok átlagsebessége.

Rahim Tafazolli professzor, a kutatóközpont vezetője reméli, hogy a felhasználóknak már 2018-ban bemutathatják az új technológiát. A brit távközlési felügyeleti hatóság, az OFCOM szerint a technológia 2020-ban lesz elérhető az Egyesült Királyságban.

Tíz, újabb áttörést hozó technológiát fejlesztettünk ki. Ezek egyike, hogy a vezeték nélküli adatátvitelben elérhetjük a másodpercenkénti egy terabájtos átviteli sebességet.

– mondta Tafazolli a BBC-nek.

A kutatócsoport saját fejlesztésű rendszerrel teszteli a technológiát. A teszteket laborkörülmények között végezték; ezek során 100 méternél nagyobb távolságra továbbították az adatokat. Még nem tudni, hogy ezt a sebességet el lehet-e érni normális körülmények között, de Tafazolli elmondta, hogy az egyetemen több tesztet is végeznek, mielőtt publikussá tennék a technológiát.

Rovatok