Index Vakbarát Hírportál

Napi egymilliárd lejátszás nem tévedhet

2015. február 26., csütörtök 20:51

Bár Amerikában bő két éve hasítanak a vine-ok (6 másodperces, ismétlődő minivideók), a világon pedig már napi (!) 1 milliárd (!) rövidvideó-loopot játszanak le az emberek, a magyarok csak tavaly kezdtek el nagyobb számban rövidvideókat nézni, várhatóan pedig éppen idén leszünk a Nagy Hazai Rövidvideó-robbanás tanúi. Ezzel összecseng, hogy a Prezi minap mutatta be rövidvideó-alkalmazását, a Nutshellt. A következőkben néhány szemléletes példán keresztül bemutatjuk, miért olyan jó ez az egész, és hogy a Nutshellnek milyen pályán kell fociznia.

A rövidvideós boomot 2013 elején a Vine indította el (6 másodperces videókkal), tőlük alig lemaradva indult a Coub (10 másodperces videókkal), fél évvel később pedig az Instagram is megnyitotta az utat a videók előtt (15 másodperces limittel). Ezek közül Magyarországon a Coub a legnépszerűbb, méghozzá annyira, hogy a világ Coub-használói között a magyarok már az 5. helyen állnak.

A magyarok kedvence: a Coub

A Coub nagy előnye minden más rövidvideóhoz képest, hogy bár maga az ismétlődő videórészlet csak 10 másodperces lehet (illetve előre-hátra ismételgetve végül is 20), a videó zenéje ennél lehet sokkal hosszabb is, például egy teljes szám, vagy egy speciálisan szerkesztett soundtrack. Ezért az egyszerű ismétlődő videókon túl akár valóban végtelennek és folyamatosan változónak tűnő, sokperces videókat is létrehozhatunk gyorsan, egészen jó műfajokat teremtve. Jelenleg a következő coubtípusok léteznek, a legegyszerűbbtől a legösszetettebbig:

1. Egyszerű ismétlődős (bonyolultsági fok: 0/3)

Bármilyen videó érdekes egyetlen részletéből késztethető jó loop. Ez a legegyszerűbb típus, mégis olyan hipnotikus erejű videófolyamok születhetnek belőle, mint például Azarenka és Sharapova teniszjátszmája, ahol a nyögések már-már dallammá, ismétlődve pedig zenévé állnak össze:

2. Egyszerű ismétlődős, zenével (bonyolultsági fok: 1/3)

Ugyanaz, mint az előző, de itt, miközben a videórészlet ismétlődik, a zene folyamatosan megy.

Egyszerű, de nagyszerű!

Ez a formátum az egyik legnépszerűbb, kifejezetten alkalmas Benny Hill-esEnnio Morriconé-s coubok létrehozására vagy random rapszámok újravizualizálásra.

Magyarok a Coubon

3. Hibridek (bonyolultsági fok: 1/3 – 2/3)

Nagyot futnak a hibrid coubok (itt lehet végtelen sokat megnézni), amik többnyire két külön videó párosításából állnak. Nem bonyolult ez sem, mégis már két, jól egymás mellé tett jelenet is csodákra képes:

És van, aki – mint Pálfi György a Final Cutban – több különböző jelenetet fűz össze egy történetté:  

4. Szerkesztett videós (bonyolultsági fok: 2/3)

Ez már egy kifinomultabb coubtechnika, ezeket a coubokat készítőik egy vagy több videó apró darabjaiból vágják gondosan össze. Az alap coubokhoz képest több munkát igényelnek, de külön vágóprogram nélkül, a Coub új szerkesztőfelületén is simán összerakhatók:

Amikor egy jó coub többet ér ezer szónál

És van a művészi igényességnek egy olyan foka, amikor a rövid videó- és hangdarabok egy ritmikus zenei mintává állnak össze:

5. Szerkesztett zenés (bonyolultsági fok: 3/3)

Az egyik leghaladóbb, fekete öves coubkészítési technika, amikor a coubhoz egy külön soundtracket gyártanak úgy, hogy az pontosan illeszkedjen az ismétlődés ritmusára. Viszont maga a zene „sosem" ismétlődik, így az eredmény egy végtelennek tűnő, változatos folyam:

ЦОУБ

A Coubot egy orosz cég fejleszti, és egyelőre ez a földrajzi elterjedtségén is meglátszik. A világ top 5 Coub-használó országai jelenleg:

  1. Oroszország
  2. Ukrajna
  3. Amerikai Egyesült Államok
  4. Belarusz
  5. Magyarország

Ezeken lehet legjobban megfigyelni, hogy az újabb és újabb hangok miatt minden egyes ismétlődésnél újabb részleteket fedezünk fel ugyanazon az ismétlődő videódarabon, illetve hogy az új hangok miatt ugyanaz a videórészlet újabb és újabb jelentéseket kap:

Amerika kedvence: a Vine

Noha a vine-ok szigorúan legfeljebb 6 másodpercesek (nincs is annyi technikai lehetőség trükközni velük), Amerika mégis megőrül értük, és lassan – nagyon lassan – már Magyarországon is kezdik használni (és nézni) őket.

Markáns különbség a Coubhoz képest, hogy míg a coubokat a készítőik általában hozott tartalomból (filmekből, netes videókból) rakják össze, addig

a milliárdos nézettségű vine-készítők a videóikat külön előre megírják, megrendezik, külső helyszíneken, kellékekkel leforgatják, majd összevágják. 
Sokszor napokat ölnek egy
 6 másodperces videóba.

A vine-ok technikailag kétfélék lehetnek: vagy egy darab videórészlet ismétlődik, vagy egy több részletből összerakott montázs. Ennyi. Viszont tartalmilag egész markáns trendeket figyelhetünk meg:

1. Hétköznapi, minden embernek ismerős szituációk

Rudy Mancuso, a Vine egyik sztárja, akinek már összesen 2,3 milliárd (!) loopját nézték meg (a Vine ugyanis ismétlődésenként számol), imád mindenféle hétköznapi, tipikus és/vagy kényelmetlen szituációt 6 másodperces vine-okba foglalni.

6 másodpercbe ugyanis egész történetek beleférnek.

Ilyen például az, amikor a barátaiddal vagy, a csajod pedig a telefonban azt mondja, „szeretlek", és hiába ülnek ott a barátaid, te mégis kénytelen leszel a csajodnak egy hangos „szeretlek"-kel válaszolni. Ez így néz ki 6 másodpercben:

(a hangot a videó jobb alsó sarkában lévő jelre klikkelve kell felkapcsolni)

Érdekes, hogy a Vine-sztárok sokszor egymás videóiban is szerepelnek, a fenti videó egyik szereplője, Christian DelGrosso például szintén Vine-celeb, és ő is készített már a témába vágó videót arról a pillanatról,

2. Viccek, viccek, prankek

Hangot fel!

A vine-ok hangját külön fel kell kapcsolni, kattintson a videók jobb alsó sarkában lévő ikonra!

A legnépszerűbb vinerek

(követőik száma alapján)

A visszabeszélő vécét is készítő Rudy Mancuso mellett is rengetegen vannak, akik kifejezetten a Vine-ra gyártanak vicces jeleneteket. Ilyen például Brittany Furlan, aki már hivatalosan is Vine-komikus, tavaly ugyanis ő nyerte a Streamy Awards „Viner of the Year" (az év vine-osa, de közben egy szóvicc erre: az év nyavalygója) díjat. Furlan, mint sok más viner, sokszor alakít több karaktert egy szkeccsen belül, illetve kutyáját is rengetegszer bevonja, egyik legnépszerűbb videójában (mely már 50 milliós lejátszásnál tart) is vele kerül meglepő helyzetbe:

A toplistát vezető 17 éves fiú, Nash Grier videói mostanában Furlanéinél is népszerűbbek. Itt például azt mutatja be, hogy ha ki akarsz rabolni valakit, számít, hogy milyen álruhát veszel fel:

Jellemzőek és persze nagyon népszerűek még a szexszel kapcsolatos poénok, mint például Furlan prankje a Télapóval (17 milliós loopnál tart, és nem ez volt az első télapós vicce), vagy Grier videója egy egészen irreális alapszituációval (15 millió).

Fontos megemlíteni, hogy a vicc/szkeccs vonalon bukkant fel az egyik első magyar viner (Dewsy), akiről időnként olyan érzésünk támad, hogy a Hahota magazin ún. vicceit filmesíti meg, mégis jó látni, hogy már magyarok is próbálkoznak a műfajjal, és ha épp nem is velük, rajtuk még nevethetünk.

Magyar vinerek, szevasztok!

Ha rendszeresen töltesz fel saját vine-okat a csatornádra, küldd el vine-csatornád címét, hogy mi is láthassuk!

A jelentkezéseket emailben várjuk.
Köszönjük!

Dewsy cikkünk megjelenése óta külön vine-ban köszönte meg a hírnevet:

A magyar Vine-szcénára jellemző, hogy Dewsynak mindössze 63 követője van, és eddig összesen 23 ezer looplejátszása volt.

2/b. Sztereotípiákkal kapcsolatos viccek

Külön jól fut a Vine-on, és kifejezetten vicces, amikor mindenféle rasszal kapcsolatos sztereotípiákkal viccelődnek. Nagyon jó a négerek krúzolásával kapcsolatos társadalmi elvárásokon poénkodó vine, és jó lett a rasszista-szemüveges vine (42 millió):

3. A legjobb vizuális trükkök

Az egész Vine egyik legkreatívabb és különlegesebb terméke Zach King csatornája. Itt minden videóban van valami látványos vizuális trükk, de ez önmagában még kevés lenne, King viszont kifejezetten ötletes és szórakoztató miniszituációkat talál ki a videókhoz. Itt például nyilván nem a kólától emelkedik magasra, de ez a kóla-rakéta felvetés már önmagában is izgalmas: 

Nem meglepő, hogy Kinget több nagy márka is szponzorálja, a következő videó például egy, a Lacoste által fizetett anyag. Bár értjük, hogy a Lacoste miért adott rá pénzt, az online ruhavásárlásról szóló minivideó ennek ellenére is elég szórakoztató:

4. Do it for the Vine!

A Vine számokban

Amerikában az emberek jellemzően sokkal szívesebben kerülnek kamera elé, mint itthon, így nem meglepő, hogy elkezdtek a hétköznapokban is sokan vine-os szituációkat keresni. Erről először egy hiphopdal született, majd nem sokkal később klasszikussá vált az a videó, amiben egy anyuka a gyerekét kéri meg, produkálja magát egy jó vine kedvéért:

Do it for the Vine!

A kislány táncos reakciójából aztán mém lett, így a különböző Do it for the Vine! reprodukcióiból (egyik kedvencünk ez a kutyás) már annyi van, hogy külön válogatásvideók is készültek belőlük.

Zene 6 másodpercben?

Meglepő, de ez is nagyon megy. A Vine-on született meg például az első végtelen, egyszemélyes indie-pop riff, amiben Trench ugyanazzal a kezével pengeti a gitárt, amivel a metallofont is üti, és ezt egy hét alatt már 2 milliószor látták:

Fontos részt hasít ki a teljes termésből az a végtelen mennyiségű amatőr viner, akik a #6secondscover hashtag alá aktuális számok rövid feldolgozásait töltik fel, sokszor nem is rosszul.  

És több profi előadó, így pl. az Us The Duo is olyan komolyan veszi Vine csatornáját, hogy legújabb számait legelőször a vine-on kezdi csöpögtetni, és ezt persze szintén milliók nézik.

5. Cuki kisgyerekek és fura kisállatok

A Vine-ról sem maradhatnak le a cuki kisgyerekes videók, itt például a világ legcukibb kisgyereke látható, de az is nagyon működik, amikor egy kisbaba egyszerűen csak vidáman részegnek tűnik:

A fura kisállatok között pedig nemcsak tüsszentő csirke vagy beszélő macska van, hanem például a következő videó, ahol nehéz megmondani, hogy is kerültek a szereplők ebbe a helyzetbe:

6. Egyéb őrült trendek, amiknek semmi értelmük, mégis nézed   

Természetesen a fenti kategóriákon túl is rengeteg irányvonal van, ezrével készülnek például olyan vine-ok, amikben

És akkor ezentúl csak ilyen rövid videók lesznek?

A Coub és a Vine is új színfoltok a netes mozgóképek között. Már most jól látszik, hogy nem egyszerűen új videómegosztókról van szó, mint amikor a Youtube mellé létrejött a Vimeo is, hanem valóban új formátumokról, amikhez a kísérletező kedvű felhasználók újabb és újabb tartalmi ötletekkel állnak elő, olyanokkal, amik a Youtube-on nem voltak és nem is lesznek.

Ezzel párhuzamosan persze a normál hosszúságú videók létjogosultsága egyáltalán nem csökken, de

a rövidvideóknak mostanában várható egy olyan felfutása, mint amilyen pár éve az animgifnek is volt.

Persze lehet, hogy ahogy a cicás gifekre, úgy a mindenféle rövid videókra is hamar ráunnak majd az emberek, de most az látszik, hogy a vine-ok népszerűsége még Amerikában is folyamatosan felfelé megy, és akkor a Vine-nál sokkal rugalmasabb Coubot a világ nagy részének még nem is volt alkalma megismerni. Pár év múlva kiderül.

Rovatok