Index Vakbarát Hírportál

Ezt a billentyűzetet gyerekek tervezték, az tuti

2015. március 3., kedd 20:13

Mióta szeretne az emberiség egy jól használható, mégis összehajtható billentyűzetet? Nagyjából azóta, hogy az emberiség tekintélyes része billentyűzetet nyomogatva dolgozik. Az elmúlt években volt pár igen érdekes próbálkozás. Mielőtt megírnám, hogy a Microsoftnak van a témát érintő új ötlete, hadd mutassak kettőt a korábbi próbálkozásokból.

Az egyik a HP Ipaq összehajtható billentyűzete, ami zseniális szerkezet volt, nagyjából olyan érzés volt kihajtogatni, mintha egy Transformers-robotot hívtunk volna segítségül. Az egyik pillanatban még dobozszerű műanyag-izé, a következőben meg néhány bántóan végzetesnek tűnő roppanással összeálló, teljes értékű billentyűzet. Zsenialitását sajnos nem sokáig kamatoztathatta, a marokpécék (PDA-k, ha ez még mond bárkinek bármit) pusztulásával ezek is eltűntek a süllyesztőben.

A másik kedvencem a takonyszerűen nyúlós műanyagból kiöntött, összetekerhető billentyűzet volt, tudják, ami talán még most is ott porosodik az összes elektrotechnikai nagyáruházban,a pénztárak mellett a kukázós kosarakban. Ezek az olcsó és valóban hajlékony billentyűzetek egészen addig tökéletesen működtek, amíg valaki nem akart rajtuk például gépelni. Abban a pillanatban kiderült, hogy billentyűzetként tökéletesen használhatatlan izéről van szó, már csak azért is, mert pont nulla visszajelzést adott arról, hogy lenyomtuk-e a gombot vagy sem, és érdekes módon a hajlékony billentyűzetek itt egy Venn-diagramon nehezen ábrázolható metszetet alkotnak az érintőkijelzőkön használt virtuális billentyűzetekkel. Na, de a lényeg nem ez.

Hanem az, hogy a Microsoft saját, összehajtogatható billentyűzettel állt most elő. Az egy feltöltéssel három hónapig működőképes cucc a lehető legegyszerűbb módon oldja meg az összehajthatóság problémáját, a mérnökök (vagy a mérnökök gyerekei, a megoldás homlokracsapkodós egyszerűsége miatt) egyszerűen félbevágtak egy tök átlagos billentyűzetet, és a két felet belerakták egy megfelelően széles gerinccel ellátott bőr pénztárcába. A végeredmény ez lett, vigyázzon, tényleg meglepően egyszerű megoldás következik.

A Microsoft új összecsukható billentyűzete

A 100 dolláros, vagyis kb. 30 ezer forintos billentyűzet androidos, iOS-es és windowsos eszközökkel tud majd együttműködni, ha egyszer idén júliusban a boltokba kerül.

Rovatok