Index Vakbarát Hírportál

Obama kiakadt a kínaiak új törvényén :D :D

2015. március 3., kedd 14:53

Nehéz lesz ez most durva röhögés nélkül, de azért próbáljuk meg. Az alaphír: Barack Obama, az USA elnöke hétfőn élesen kritizálta a kínai kormánynak azt a tervét, amely szerint új szabályokkal kényszerítenék a Kínában is tevékenykedő amerikai cégeket arra, hogy hátsó ajtókat nyissanak az árult szoftverekben és hardverekben, illetve átadják a használt titkosító algoritmusok visszafejtéséhez szükséges kulcsokat.

„Ez olyan pont, amivel kapcsolatban egyértelműen elmondtam Hszi elnök úrnak, hogy ha továbbra is kereskedni akarnak az USA-val, változtatniuk kell rajta” – nyilatkozta Obama a Reutersnek.

A kínai kormány a kiberterrorizmus elleni harc jegyében kéri ezt a valóban felháborító dolgot az amerikaiaktól. Obama még azon is felhúzta magát, hogy a kínaiak elvárnák: a kínai vásárlókkal és előfizetőkkel kapcsolatos adatokat Kína határain belül felépített adatközpontokban kellene kezelni és őrizni. „Nehezen hiszem, hogy akár csak egy európai vagy amerikai cég is akad, aminek hírneve ne szenvedné meg azt, hogy az ügyfeleinek adatait ilyen nagy volumenben bocsátaná egy kormány rendelkezésére” – tette hozzá Obama, és még mindig kibírta röhögés nélkül.

És hogy miért ilyen nevetséges ez? Például azért, mert a kínaiak semmi olyat nem kérnek, amit az USA vagy épp Nagy-Britannia kormánya ne kérne már évek óta. Már a Snowden-ügy kipattanása előtt is folyamatosan jöttek hírek arról, hogy az amerikai információszerző hivatalok és egyéb nyomozati szervek tulajdonképpen minden létező titkosított vagy védtelen adatközlési csatornát le tudnak hallgatni, de még az NSA-botrány után sem hagytak fel a dologgal. Az FBI és az NSA vezetője hivatalosan is figyelmeztették az Apple-t és a Google-t arra, hogy nem túl jó ötlet olyan szolgáltatásokat tervezni vagy üzemeltetni, amik titkosítása mögé nem látnak be az ügynökségek.

Rovatok