Index Vakbarát Hírportál

Nem fér be a szuperbomba a szupervadászgépbe

2015. március 5., csütörtök 09:24

Újabb, meglehetősen kínos közjáték nehezíti az amerikaiak F–35-ös vadászbombázójának bevezetését. Kiderült, hogy a haditengerészetnek gyártott gépek bombakamrája egyszerűen túl szűkös a szállítani kívánt bombák egy bizonyos típusához, viszont ugyanezek a bombák simán elférnek a légierőnek gyártott F–35A hasában.

A két gép kialakítása a rövidebb le- és felszállást segítő eszközökben tér el, a tengerészgyalogság F–35-öse nem szabványosan hosszú kifutópályáról, hanem rövidebb kifutópályájú (a frontvonalhoz általában közelebb lévő) bázisokról is fel tud szállni, és arra alkalmas hajókra is le tud ereszkedni.

A hivatalos magyarázat szerint nem is olyan nagy baj, hogy az SDB II nevű bombák nem férnek be a fegyvertérbe, ezek bevezetését 2022 előtt amúgy sem tervezték. Az SDB II-esek egyelőre kísérleti fegyverek, de elég valószínű, hogy a jövőben használni fogják a bombákat, amik akár 65 kilométer távolságból is képesek befogni és követni a célpontjukat még akkor is, ha az mozog.

Annak ellenére, hogy a hiba hivatalosan nem is hiba, azért elvégzik a megfelelő átalakításokat, így a jövőben a tengerészgyalogság szupergépei is használhatják majd a különleges, lézeres, infravörös és radartechnológiás célzórendszert használó bombát. Azt, hogy pontosan mekkora mértékű átalakításra van szükség, nem közölték, de az illetékesek szerint egyelőre az F–35B vezérlőszoftvere amúgy sincs felkészítve arra, hogy SDB II-eseket lehessen bevetni a gépről.

Rovatok