Index Vakbarát Hírportál

Agyafúrt angol rendőrök jártak túl a hekkerek eszén

2015. március 6., péntek 13:20

Az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldöző Ügynöksége 25 különböző akcióban összesen 56 embert tartóztatott le az ország területén, akiket számítógépes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Az esetek nem feltétlenül a közelmúltban történtek, az egyik letartóztatott férfi például 2012-ben támadta meg a Yahoo óriásvállalat szervereit, másokat viszont az elmúlt néhány hónap nagyobb dobásaiban gondolnak bűnösnek a rendőrök.

A rendőrök nagyon ügyeltek arra, hogy úgy kapják el a gyanúsítottakat, hogy azoknak ne legyen idejük letörölni, vagy akár csak kikapcsolni a számítógépüket. A BBC egyik újságírója részt vett az egyik akcióban, beszámolója szerint egy rendőrnő dolga az volt, hogy miután sikerült bekapcsolt gép mellett rajtakapni a hekkert, folyamatosan matatnia kellett a lefoglalt notebook tapipadján azért, nehogy a gép kikapcsoljon vagy elinduljon rajta a képernyővédő.

A rendőrségi akcióban a hekkereken kívül túlterheléses támadások, adathalászat, szerzői jogok megsértése, ártalmas szoftverek terjesztése, illetve az ilyen ügyletek segítése miatt körözött bűnözőket fogtak el.

Rovatok