Index Vakbarát Hírportál

Az Oracle hivatalosan is a leggyökerebb IT-cég

2015. március 6., péntek 10:52

Ha ön telepítette már a Java nevű programot a számítógépére, tudja, mekkora szívás a dolog: az Oracle, a program fejlesztője a telepítőbe beledrótozott egy kéretlen reklámszoftvert, egy kis csomagot, ami a böngésző címsora alá épülve keserítette meg az életünket Windowson. Az Oracle most bejelentette, hogy nincs nála nagyobb szemét cég a Földön a Maces Java-verzióban is elkezdte ugyanezt csinálni: a kéretlen reklám telepítését lehetővé tevő pipa alapból bekapcsolva került be az internetről letölthető csomag legújabb változatába.

Az eredmény ugyanaz, ami korábban: a program egyrészt elhelyez plusz egy sávot a böngésző fejléce alatt, másrészt az új ablak vagy lap nyitásakor az Ask honlapja az alapértelmezett kezdőlap. A ZDNet.com újságírója azt is megírta, hogy az Ask úgy álcázza magát, hogy gyártónak egy „chromewebstore12” nevű forrást ad meg, hogy a gyanútlanok azt higgyék, valami hivatalos Chrome-közeli dologról van szó.

Az Ask amúgy egy elég rosszul optimalizált keresőoldal, ami releváns találatokat nem nagyon dob fel egy-egy beírt kifejezésre, viszont nyakig áll a találatoktól alig megkülönböztethető hirdetésekben.

Azt kérdezik, hogy kerül ilyesmi a világ egyik legmenőbb, üzleti szoftverekkel dollármilliárdokat kereső cég profiljába? Hát, akármilyen nagy cég is valaki, nehéz nemet mondani egy olyan vállalkozásnak, aki 1,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolít és 311 millió dolláros nyereséget ér el, és aki a Google-lel is megállapodott már.

Ez az egész magyar szempontból is fontos, közeleg ugyanis az adóbevallás ideje, és az ehhez szükséges számítógépes alkalmazás, az Általános Nyomtatványkitöltő használatához is szükség lesz a Java telepítéséhez. A megoldás: mikor a letöltés után futtatja a telepítőt, nagyon figyeljen oda annál a lépésnél, ahol valami Ask nevű keresősávot akarnak önre sózni. Vegye ki a pipát, esetleg mutassa fel a középső ujját is, aztán folytathatja a telepítést.

Rovatok