Index Vakbarát Hírportál

Megmondja, mi szól a rádióban, és azt is, mi van az asztalon

2015. március 6., péntek 14:42

Eddig csak a rádióban hallott zenét ismerte fel a Shazam nevű, okostelefonos alkalmazás, ám a barcelonai mobil világkongresszuson az appot fejlesztő cég vezetője elmondta: a következő lépés a tárgyak felismerése lesz.

A Shazam egy speciális algoritmus alapján pillanatok alatt képes kikeresni a világ zenei adatbázisából az épp hallott számot, akár csak néhány másodpercnyi hangminta elemzésével is. A fejlesztők most szeretnének valami jobban eladhatót összerakni. Azt tervezik, hogy DVD-borítók és vonalkódok mellett más, jellegzetes azonosítókat, például a termék logóját felismerve az alkalmazás hasznos információkat tud majd mondani a felhasználóknak, például egy adott étel kalóriatartalmáról vagy összetevőiről.

A Shazam amúgy az okostelefonos alkalmazások állócsillaga, évek óta folyamatosan szerepel a legtöbbet letöltött appok listáján. Ehhez mondjuk pont az kellett, hogy a fejlesztők nem igyekeztek annál nagyobb forradalmat csinálni vele, mint amire eredetileg is képesek voltak, hiszen mi szükség lenne arra, hogy egy program többet tudjon annál, mint az a varázslat, hogy csak közel tartom a rádióhoz a telefonom, és megtudom, hogy mi ez a kiváló zene, ami onnan szól.

Rovatok