Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd emailcímet loptak el

2015. március 9., hétfő 09:42 | aznap frissítve

Az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az eddigi legsúlyosabb adatlopási üggyel (legalábbis ami a méretét illeti) három férfit gyanúsítanak: két vietnami és egy kanadai állampolgárt – írja az ITCafé.

Utóbbit a megszerzett adatok értékesítésével vádolják, előbbieket pedig azok jogosulatlan megszerzésével. A csapat közel egymilliárd emailcímet és hozzá tartozó nevet lopott el, nekik különböző ajánlatokat küldtek a feltört rendszereken keresztül, ezzel 2 millió dollárt kerestek. Az egyik vietnamit és a kanadai férfit elfogták, harmadik társuk egyelőre szökésben van.

A feltört rendszereket használva, a megszerzett infrastruktúrával kéretlen leveleket küldtek a közel egymilliárd áldozatnak, de azért magukat a címadatokat is értékesítették. Ezt a technikát alkalmazták akkor is, amikor a forráshoz, azaz a marketingcégek adatbázisaihoz akartak hozzáférni. A Reuters úgy tudja, az alkalmazottak gépeihez úgy fértek hozzá, hogy a dolgozók felelőtlenül rákattintottak a nekik címzett, rendkívül kedvezőnek tűnő hamis Adobe-ajánlatokra, és letöltötték a hekkerek által készített kémprogramokat.

Az amerikaiak nem neveztek meg konkrét cégeket, de úgy tűnik, hogy a legtöbb címet még 2009 és 2012 között szerezték, így a Verge például azt gyanítja, a 2011-es Epsilon ellen intézett akció (amit akkor az addigi legsúlyosabbnak nyilvánítottak és amelyben megközelítőleg 250 millió címadathoz jutottak), szintén ehhez a három támadóhoz köthető.

Rovatok