Index Vakbarát Hírportál

Amikor még mikrohullámon ment a tévé

2015. március 10., kedd 16:22

Az AT&T amerikai mobilszolgáltató 63 évvel ezelőtt történelmet írt, amikor elindította 40 millió dolláros mikrohullámúátjátszóállomás-hálózatát. Az USA-ban országszerte 107 torony továbbította a telefonok és tévék jeleit. A rendszert három év alatt építették fel, az első hívást 1951. augusztus 17-én bonyolították rajta keresztül. Aztán, ahogy a mikrohullám anno leváltotta a kábeleket, az üvegkábelek leváltották a mikrohullámot; az AT&T hatalmas tornyai pedig magukra maradtak. 

Spencer Harding ot már gyerekkorában megérintették a magas építmények, a magasba nyúló antennák. Kicsit utánanézett a hálózatnak, de nem gondolt rá, hogy le is fényképezi a tornyokat – egészen tavalyig, amikor egy sima vezetésnél észrevette őket.

A fotós kutatásai nem sok eredménnyel jártak: nem nagyon volt dokumentáció a rendszerről, sok tornyot pedig ledöntöttek, megsemmisítettek. „Dokumentálni akartam őket, mielőtt teljesen eltűnnek” – nyilatkozta a Wirednek.

A Harding 909 dollárt gyűjtött az Indiegogón, és hat hét alatt fényképezte le a megmaradt 70 tornyot Kaliforniában és egyet Nevadában The Long Lines című könyvéhez. Az egymástól nagyjából 30 mérföldre lévő tornyokat a Google Mapsen találta meg.  

Az AT&T hálózata volt a legnagyobb ilyen jellegű hálózat. 1951 után az eredeti 107 tornyot még többel egészítették ki, 1999-ben azonban a legtöbbet kikapcsolta a hálózatból a szolgáltató. A legtöbb torony egyszerűen elhagyatott, vandálok tették tönkre. 

Mi is válogattunk a sorozat legjobb képeiből:

Rovatok