Index Vakbarát Hírportál

Vezeték nélkül továbbítottak áramot

2015. március 12., csütörtök 15:39

Japán kutatóknak sikerült vezeték nélkül áramot továbbítaniuk: mikrohullámon 1,8 kilowattnyi teljesítményt értek el, ami már elég ahhoz, hogy működtessen egy elektromos vízforralót. Két, egymástól 55 méterre lévő pont között sikerült nagy pontossággal az átvitel.

A távolság nem túl nagy, de a technológia jó kezdőlépés ahhoz, hogy az emberiség kihasználja az űrből elérhető napenergiát, és továbbítsa azt a Földre – jelentette be a japán űrügynökség (JAXA). „Most először sikerült bárkinek kiküldenie ilyen erős kimenetet ilyen kis célponthoz” – mondták. A szóvivő szerint a JAXA évek óta dolgozik olyan rendszeren, ami napenergiát juttatna az űrből a Földre.

Az űrben sok előnye lenne az napenergia kihasználásának: például állandóan elérhető, időjárástól vagy időponttól függetlenül. Az űreszközök régóta hasznosítják a Nap energiáját, az űrállomás is, a Földre viszont egyelőre csak a sci-fikben jut el a légkörön túl elfogott energia.

Japán kutatók szerint a mikrohullámon működő átjátszóműholdak továbbítják majd a Földtől 36 ezer kilométerre lévő napelemek energiáját. A gyakorlati megvalósítástól azonban még évtizedekre vannak, egyelőre 2040-re tippelnek, ez lehet a legkorábbi időpont a próbaüzemre. 

Rovatok