Index Vakbarát Hírportál

Buta ötletek ölik meg a pc-t

2015. március 16., hétfő 18:59

Tovább zuhannak az eladások, és nem látunk olyan újítást, ami megállíthatná a folyamatot. Közben a mobiparban megvalósulhat a gyártók régi álma.

Tavaly az Apple 275,9 millió eszközt adott el, és ennek a 70 százaléka iPhone volt, 23 százaléka iPad, és a maradék 7 százalék a Mac számítógép. Nem a kaliforniai céget akarjuk fényezni, megteszik azt helyettünk a rajongói, de ezek a számok nagyon beszédesek. Nemcsak az okostelefonok és tabletek dominanciáját mutatják meg, hanem azt is, hogy az Apple önmagában majdnem annyi eszközt ad el, amennyit a világ összes pc-gyártója együttesen. Az IDC előrejelzése szerint körülbelül 293,1 millió számítógépet fognak eladni 2015-ben.

Az Apple tavaly eladott:

Az IDC a napokban módosította a pc-eladásokkal kapcsolatos jóslatát, és a korábbi 3,3 százalékos csökkenés helyett drámaibb, 5 százalékos zsugorodást tart valószínűnek. A pénzügyi előrejelzése sem rózsás, a pc-ipar forgalma idén várhatóan 0,8 százalékkal, 201 milliárd dollárra csökken.

Az Apple bankszámláira tavaly 183 milliárd dollár folyt be, és semmi sem utal arra, hogy ez az összeg drámaian csökkenne a következő években. Nem lehet most túl jó Acernek, Asusnak, Dellnek, HP-nek, Lenovonak, MSI-nek vagy Toshibának lenni, hogy csak a legismertebb pc-gyártókat említsük.

Gyorsvonaton a pc-korszak vége felé

Nem ez volt az IDC első negatív előjelű korrekciója. Most már a vakok és elvakultak számára is nyilvánvalónak kell lennie, hogy a korszakváltás, melyben az okostelefonok veszik át a számítógépek szerepét, a vártnál gyorsabban lezajlik. A felelősöket is meg tudjuk nevezni:

erről az egészről a Microsoft és az Intel tehet.

A Microsoft eddig is bezsebelte a pc-s ökoszisztéma nyereségének a nagy részét a Windows és az Office segítségével, és egyre kevésbé számít neki, hogy mi lesz a számítógépekkel. Ez különösen igaz azóta, hogy Satya Nadella vezeti a céget. A Microsoft teljes fordulatot vett, és ma már nem a Windows az aranytojást tojó tyúk. Nadella a mobilitást és a felhőt tűzte a Microsoft zászlajára.

A váltásnak köszönhetően nemcsak a pc-től, de már a saját operációs rendszerétől is egyre kevésbé függ a Microsoft jövője. Több mint száz appot adott ki a rivális iOS és Android platformokra. A jó pénzért eladható Office érintőkijelzős verziója hamarabb megvolt iOS-re, mint Windowsra. A felhőszolgáltatások is egyre jobb bevételi forrásnak számítanak, és sokkal inkább képesek a Microsofthoz láncolni a júzereket, mint a Windows.

Az Intel kevésbé örülhet, a napokban jelezte, hogy a vártnál egymilliárd dollárral kevesebb lehet a negyedéves bevétele. Ami 12 milliárd dollár körüli összegnél igencsak húsba vágó. A csipgyártó a mobil eszközök piacán szó szerint égeti a pénzt, azaz veszteséggel adja oda a csipjeit a gyártóknak, hogy nagyobb részesedést tudjon kikaparni magának a sokkal elterjedtebb, ARM architektúrára épülő riválisokkal szemben.

A pc-korszak meghatározó cége lassan lépett be az okostelefonok piacára, és mostanáig nagy hátrányban volt az ARM-mal szemben. Jó példa erre, hogy csak márciusra készült el az első olyan áramköre, amely a processzort és kommunikációs modult egy lapkára helyezi. Ez az integráció kulcsfontosságú, mert az egybeépített moduloknak hála több hely marad a többi alkatrésznek, például az akkumulátornak.

Sokan abban bíznak, hogy a Windows 10 és az Intel Skylake lapkakészlet nagyobb lökést ad majd a pc-iparnak, mert ezekkel modernebb és vonzóbb eszközöket lehet majd gyártani. Ezek azonban csak 2015 második felében jelennek meg, és továbbra is gond lehet abból, hogy a pc koncepciója az elmúlt évtizedben érdemben alig változott.

És akkor jött a Google

Tudják miért volt sikeres a személyi számítógép? Többnyire azért, mert ha vettünk egy alap konfigurációt, azt éveken át tudtuk bővíteni. Nagyobb merevlemezzel, több RAM-mal, erősebb grafikus kártyával. Sokáig élvezhettük ezt a fajta szabadságot, de aztán elterjedtek a laptopok és a tenyérnyi számítógépek, amelyek igencsak korlátozták a lehetőségeinket. Most minden egyes laptop vagy kompakt pc megvásárlásakor tökéletesen működő kijelzőket, memóriákat és egyéb alkatrészeket süllyesztünk el a fiókban. Néha csak egy gyorsabb processzor vagy egy modern grafikus csip miatt kell lecserélni komplett gépeket.

Most legfeljebb azt élvezhetjük, hogy hibrideket hajtogathatunk össze meg vissza, mert az érintőkijelzőkre rászabott, de egyébként igencsak elszabott Windows 8.1 ilyen furcsa formájú hardvereket igényel. Ettől azonban nem lesz sokkal jobb az életünk, de a munkaidőnk egy részét a gépek összelegózásával tölthetjük el.

A Microsoft-Intel tengelyen fellépő innovációs hiány miatt fokozott izgalommal követjük a Projekt Ara sorsát, ebben ugyanis a Google finanszírozásával létre fog jönni egy moduláris okostelefon.

Pont olyan lesz, mint a pc 25 évvel ezelőtt.

Vennünk kell majd egy alapmodult, és azt tudjuk fokozatosan bővítgetni. Vehetünk jobb kamerát, nagyobb felbontású kijelzőt, hosszabb ideig üzemelő akkut. A pc-gyártók valószínűleg örömtáncot jártak volna, ha ez a fajta a bővíthetőség már a hordozható számítógépeknél is megvalósul. (Kis pontosítás: próbáljon valaki lecserélni a laptopokon egy elavult usb-portot, egy beépített webkamerát, vagy egy kijelzőt. Mindenféle nagy és kényelmetlen külső periféria nélkül.)

A moduláris dizájn nemcsak a felhasználónak jó, hanem a gyártónak is. Nagyon drága egyben lecserélni a hardvert, ezért a felhasználók kivárnak, és csak akkor kezdenek el pénzt költeni, amikor már nagyon muszáj. Ezért használnak sokan 4-6 éves számítógépeket. Ha kisebb modulonként lehet bővíteni, akkor a vevők gyakrabban betérnek a boltba, és szinte folyamatosan bevételt generálnak. (Ugyanezt a rugalmas hozzáállást figyelhetjük meg a szoftveriparban: nem kell egyben kifizetni a dobozos szoftvert, mert néhány hónapra vagy egy évre is előfizethetünk, és ez idő alatt minden új verziót és bővítést megkapunk. Ennek is az a lényege, hogy nem csak az új verziók kiadásakor tud bevételt szerezni a gyártó, hanem állandóan, bármikor.)

Ha van valami, ami miatt jó lehet Acernek, Asusnak, Dellnek, HP-nek, Lenovonak, MSI-nek vagy Toshibának lenni, az a Project Ara, mert ők mind beszállhatnak a bizniszbe modulgyártóként. Ha azt nézzük, hogy ma mi mindenre tudunk használni egy okostelefont, milyen óriási teljesítményű eszközöket hordunk a zsebünkben, akár még az is megtörténhet, hogy a moduláris okostelefonoktól indul ki a hordozható számítógépek következő forradalma.

Rovatok