Index Vakbarát Hírportál

A mobilpiac felé nyit a Nintendo

2015. március 17., kedd 11:38

A Nintendo sokáig ellenállt a mobilpiac csábításának, pedig könnyű belátni, hogy gennyesre keresnék magukat, ha telefonra is írnának játékokat. A Nintendo azonban hardvergyártó is, így a saját fejlesztésű játékaikat csak a saját konzoljaikon lehetett futtatni – mostanáig.

A cég kedden jelentette be, hogy a japán mobiljáték-gigásszal, a DeNával együttműködve fognak olyan mobiljátékokat készíteni, amikben a Nintendo karakterei szerepelnek. (Ez azért nagy szó, mert a Nintendo utoljára a kilencvenes évek elején engedte meg a Philipsnek, hogy Zelda- és Mario-játékokat fejlesszenek.) Most viszont arról beszéltek, hogy kimondottan a ma népszerű okos eszközökre, vagyis tabletekre és okostelefonokra fognak játékokat fejleszteni.

Hogy biztosítsuk azt a játékélményt, amit az emberek a Nintendótól és a DeNától elvárnak, csakis új, eredeti játékokat fejlesztünk, elsősorban okos eszközökre optimalizálva, ahelyett, hogy Wii U-ra vagy Nintendo 3DS-re fejlesztett játékokat portolnánk.

– írja a DeNa sajtóközleménye. Vagyis nem a harmincéves Super Mario Brost fogják átírni Iphone-ra, hanem vadonatúj játékokat készítenek. Hogy a két cég közti együttműködés nem csak futó flört, azt az is igazolja, hogy a DeNáé lesz a Nintendo 1,24 százaléka, míg a Nintendo felvásárolja a DeNa-részvények 10 százalékát.

A Nintendo viszont, ahogy írtuk, nemcsak játék-, hanem hardvergyártó is. A cég vezérigazgatója, Ivata Szatoru egy tokiói sajtókonferencián arról is beszélt, hogy

már dolgoznak a Nintendo új konzolján is,

ami vadonatúj koncepciót követ. Az új hardvert egyelőre NX néven emlegetik. További részleteket nem árultak el, de ha elfogadjuk, hogy az N itt Nintendót jelent, az X pedig a cross-platformot, igazolva láthatjuk azokat a pletykákat, miszerint a Nintendo egy rugalmas, átjárható rendszert tervez, ami elmossa az asztali és a hordozható konzol közti határvonalakat. Mindezt alátámasztja, hogy a Nintendo és a DeNa már dolgozik egy cross-platform-rendszeren, ami asztali gépeken, okos eszközökön, illetve a Nintendo saját konzoljain is futtatható lesz.

Rovatok