Index Vakbarát Hírportál

Meg akar vakulni? Szelfizzen napfogyatkozáskor!

2015. március 17., kedd 11:26

Brit szakértők szerint a napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat – írja az MTI, annak kapcsán, hogy péntek délelőtt részleges napfogyatkozás lesz.

A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart. A csúcspontja 10:48-kor lesz: ekkor a Hold csaknem a Nap 60 százalékát fogja kitakarni. Teljesen sötét ekkor sem lesz, de a napfény mennyisége észlelhetően csökkenni fog.

A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem voltak kamerás mobilok, de ma már milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken a sajátos fényviszonyok között. A brit optikusok kollégiuma azonban arra figyelmeztet, hogy

ha valaki telefonon vagy fényképezőgépen keresztül néz a megfogyatkozott Napba, az legalább olyan veszélyes, mint közvetlenül a Napba nézni: a fény kiégetheti a retinát, és vakságot okozhat.

Daniel Hardiman-McCartney, a brit optikusok kollégiumának klinikai szakértője elmondta, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek. A jelenséget megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni; ehhez speciális napfogyatkozás-néző szemüvegre van szükség.

Rovatok