Index Vakbarát Hírportál

Felszívódott a legnagyobb online drogpiac

2015. március 18., szerda 14:47

Bedőlt a Silk Road egyik utóda, az Evolution nevű online drogpiac. A csak a Tor hálózatán keresztül elérhető, úgynevezett sötét weben működő drogkereskedés helyére egy éjszaka alatt egy üres fórum került. 

Az Evolution felhasználói ingyen regisztrálhattak, utána több ezer, többségében illegális termék közül válogathattak, főleg drogokból, amikért a digitális, nagyjából követhetetlen pénzzel, bitcoinnal fizethettek.

A drogok mellett az Evolutionon lehetett kapni hekkelési útmutatókat, lopott termékeket és fegyvereket is. Az oldal mára nem elérhető, a visszafizetéseket még a hétvégén állították le „technikai problémákra” hivatkozva. Kedden éjjel aztán teljesen eltűntek. Brian Krebs biztonsági kutató szerint az üzlettel együtt legalább 12 millió dollárt érő bitcoin is eltűnt. Ez persze becslés, nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan mennyi pénzzel tűntek el az adminisztrátorok: az éppen folyamatban lévő tranzakciók és az ott tárolt, vásárlásra előkészített bitcoinok is eltűnhettek. A Redditen van olyan felhasználó, aki azt mondta, csak őt 20 ezer dollárral károsították meg.  Szintén a Redditen állítólagos önkéntes moderátorok írják, hogy eleve ez volt a terv. 

A legismertebb illegális digitális piac a Silk Road volt, amit még 2013 novemberében kapcsoltak le a hatóságok. A tulajdonost Ross Ulbrichtet azóta el is ítélték. A lekapcsolás után több klón is indult, az Evolution lett közülük a legnagyobb. 

Rovatok