Index Vakbarát Hírportál

A jövő madárijesztője a robotsólyom

2015. március 18., szerda 11:05

A Clear Fight Solutions 1,6 millió eurót, nagyjából 486 millió forintot kalapozott össze egy speciális madárijesztő kifejlesztésére. Ennyi pénzből nagyjából százmillió hagyományos, karóra tűzött, emberszabású madárijesztőt lehetne gyártani, de abban nem lenne semmi extra. Na de mi a helyzet a sólymot formázó robotmadárral, amitől minden veréb összeszarja magát?

A holland Twente-i Egyetem kutatói pont egy ilyen drónt terveznek; így próbálják mérsékelni az évi több milliárd eurós kárt, amit a madarak okoznak. Ennyi cseresznyét persze nem lehet lezabálni: a robotcsőszöket elsősorban a repterek környékén használnák, ahol a madarak rengeteg kavarodást, illetve néha csúnya balesetet okoznak.

Természetesen nem egy robotsólyom kerül 1,6 millió euróba; a kutatás-fejlesztés költsége ilyen magas. Még nem tudni, hogy az egyes példányokat mennyiért árulják majd, de a tervezők szerint a repülő madárijesztők jól használhatók a mezőgazdaságban, a hulladékfeldolgozásban, az olaj- és gáztermelésben, illetve a kikötőkben.

Rovatok